5 stvari, ki jih preverite, da si ne nakopljete nepotrebnih stroškov

Z 21. marcem se začenja koledarska pomlad.  Še preden se lotite spomladanskih opravil, spomladanskega čiščenja in zasadite cvetice, preverite, ali je z vašim domom vse v redu.

Velikokrat je žal tako, da si, če ne ukrepamo dovolj hitro, po nepotrebnem nakopljemo le še večje stroške. Prevelike škode se namreč včasih ne da sanirati, menjava določenih delov pa je potem precej dražja. Kaj morate nujno preveriti?

Streha

Čeprav letos ni bilo veliko snega, je streha zaradi nizkih temperatur in vlage lahko poškodovana. Preverite, ali je poškodovana in v primeru, da z njo ni vse v redu, poiščite strokovnjake in se dogovorite, da škodo odpravijo. Še posebej morate preveriti streho, če ste kje na fasadi zasledili vlažne madeže. Morda streha kje pušča, morda so se razmaknili strešniki, skrivili ali polomili snegolovi … Če imate strešna okna, preverite, ali so tesnila še v dobrem stanju.

Žlebovi

Žlebove je treba redno čistiti. Tako kot moramo to obvezno storiti pred zimo, je pregled žlebov koristen tudi ob koncu zime. Sneg in dež s strehe lahko odnašata umazanijo, morda celo kakšne koščke mahu, če je streha starejša. Vsi ti odpadni kosi se nabirajo v žlebovih, ki zaradi tega ne more več služiti svojemu namenu. Žlebove očistite, da bodo lahko odvajali vodo, sicer vam lahko začne zamakati ob fasadi.

dimnik in streha

Dimniki

Pregled dimnikov je obvezen pred začetkom kurilne sezone, prav nič odveč pa ne bo, če boste to storili tudi ob koncu zime.  V primeru, da dimnikar opazi v dimniku veliko črnih saj, razmislite o sanaciji dimnika oziroma o menjavi zastarele kurilne naprave z novejšo. V veliko  primerih požarov je vzrok prav v zastareli, dotrajani napravi. Kurilno napravo sicer v vsakem primeru ob koncu sezone ustrezno očistite. Manj zahtevni za vzdrževanje sta toplotna črpalka in električni ogrevalni sistem. Detektorja monoksida ni treba izklapljati. Večinoma imajo ti vnaprej določen rok delovanja in z izklapljanjem naprave njene življenjske dobe v resnici ne podaljšate prav veliko.

Okna

Preglejte okna in zunanja senčila, ali je z njimi vse v redu. Še posebej bodite pozorni, če imate lesena okna. Les je treba redno vzdrževati. Če ugotovite, da barva oziroma lak ponekod odstopa, bo potrebno barvanje. Nezaščitena lesena površina je manj odporna na vremenske vplive in življenjska doba lesenih oken je zaradi nevzdrževanja lahko precej kratka, strošek menjave pa vsi vemo, da ni ravno nizek.

Fasada

Preverite, ali je kje poškodovana in jo ustrezno sanirajte. Če posebej, če imate od zunaj stene obite v les, preverite, ali je z lesom vse v redu in ali je les dobro zaščiten. Če ni, ga ustrezno zaščitite.

Le z rednim pregledovanjem in vzdrževanjem boste vsem stvarem podaljšali življenjsko dobo ter privarčevali kakšen evro.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekV 2017 v javno vodovodno omrežje načrpane 4,7 % več vode kot leto prej
Naslednji članekSamo eno podjetje proizvede za 28.700 sinjih kitov plastičnih odpadkov letno

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.