Priprava tople vode s toplotno črpalko

Bazen

Električni grelniki vode so eden največjih porabnikov električne energije v gospodinjstvu. Alternativa, ki omogoča, da prihranite več kot polovico porabe za pripravo tople sanitarne vode, je priprava tople sanitarne vode s toplotno črpalko.

Toplotna črpalka za potrebe ogrevanja tople sanitarne vode »prečrpa« 65 % energije iz zunanjega zraka in preostalo energije iz električnega omrežja.

Dodatna toplota za delovanje toplotne črpalke običajno prihaja iz prostora, v katerem je. Prostor tako rahlo podhladimo. V večini primerov je toplote za ogrevanje sanitarne vode dovolj, koristno pa je, če toplotno črpalko namestimo v prostor, kjer so toplotni viri, kot je na primer zamrzovalna skrinja. Toplotna črpalka pa lahko pripomore k hlajenju kleti. Naprave z vodenim zrakom lahko s pomočjo povezovalnega zračnega kanala odsesavajo zrak iz drugega prostora in ga ponovno vračajo v ta prostor. Tako ni potrebe, da je
toplotna črpalka v istem prostoru.

Običajno so električni grelniki vode nameščeni v kleti ali sanitarijah. Namestitev toplotne črpalke za pripravo tople sanitarne vode je enostavnejša, če se obstoječi električni grelnik tople vode nahaja v kleti enostanovanjske ali dvostanovanjske hiše. Če je dovolj prostora, je zamenjava enostavna. V primeru, ko je električni grelnik nameščen v stanovanju, kjer ni veliko prostora, bo namestitev otežena ali morda neizvedljiva. Zakaj? Pri zamenjavi obstoječega električnega bojlerja s toplotno črpalko moramo zagotoviti nekoliko več prostora, saj je velikost zalogovnika toplotne črpalke cca. 250 litrov v primerjavi z 80–100 litrov električnega grelnika.

Pipa na kopalni kadi

Za enodružinske hiše običajno zadostuje toplotna črpalka z do 300 l zalogovnika. Za dvostanovanjsko hišo je potreben zalogovnik velikosti 400-600 l, kljub temu pa včasih zahtevajo dodatno ogrevanje za pokrivanje končnih potreb. Če naprava deluje na sobni temperaturi, lahko pričakujemo energetsko učinkovitost (COP) med 3,0 in 3,5.
Temperatura tople vode je običajno nastavljena na 55 °C. Na trgu najdemo številne kompaktne modele ali modele z ločenim hranilnikom vode od toplotne črpalke (split sistemi). Učinkovitost topotne črpalke je boljša, če je razlika med temperaturo toplotnega vira (zrak v okolici) in tople sanitarne vode nižja. Zato termostata ne bi smeli po nepotrebnem nastavljati na maksimum, ampak na dejansko potrebno temperaturo tople sanitarne vode. Med drugim lahko toplotna črpalka pomaga tudi posušiti kletne prostore, ker zrak osuši – potreben je odtok kondenzata.

Vse toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode so opremljene z električnim grelnikom, ki skrbi za pokrivanje občasnih situacij z visoko porabo tople vode, ali za primere, ko je temperatura zraka iz katerega toplotna črpalka »črpa« energijo nizka. Nekatere toplotne črpalke se pri nižjih temperaturah ugasnejo, spet druge imajo vgrajene sisteme odmrzovanja in tako lahko delujejo tudi pri temperaturah zraka, ki so nižje od 0 °C.

Pred dokončno izbiro toplotne črpalke si jo je potrebno dobro ogledati na že delujoči lokaciji in se prepričati o njeni funkcionalnosti. Prav tako je dobro preveriti reference, tako proizvajalca kot monterja. Stroški vzdrževanja toplotnih črpalk so nizki. Nekateri proizvajalci pa kljub temu priporočajo redne preglede.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.