Nova EU direktiva določa najstrožje standarde pitne vode na svetu

Evropski parlament je sprejel novo direktivo, ki bo vsem Evropejcem in Evropejkam zagotovila varnejši dostop do vode. Obenem bo zagotovila tudi najvišje standarde za pitno vodo na svetu. Evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius pravi, da je dostop do varne pitne vode in sanitarij temeljna človekova pravica, ki je še toliko pomembnejša v trenutni pandemiji.

Prenovljena direktiva za sodobne težave

Svetovna zdravstvena organizacija ima sicer izdana priporočila glede varnostnih standardov za pitno vodo, ki pa jih ta nova direktiva celo presega. Nadzoruje namreč tudi vire pitne vode in vodovodna omrežja, s čimer se zmanjša tveganje škodljivih učinkov onesnaževanja na naše vodne vire. Prenovljena direktiva obravnava tudi onesnaževanje z mikroplastiko, endokrini motilci in novimi vrstami kemikalij.

Pipe, iz katerih teče voda

Direktiva od držav članic zahteva, da izboljšajo ali ohranijo dostop do varne pitne vode za vse ljudi, še posebej za ranljivejše skupine. Državljani in državljanke pa naj bi bili bolj informirani o dobaviteljih vode, kakovosti vode in oskrbi z njo. Prav tako želi povečati zaupanje ljudi v vodo iz vodovoda, s čimer bi zmanjšali količino porabljene vode v plastenkah.

Zakon bo kmalu sprejet

Evropska agencija za kemikalije pa mora v okviru te direktive poskrbeti, da so v izdelkih, ki so v stiku z vodo, se pravi v ceveh in pipah, zgolj varne snovi. Direktiva je trenutno sprejeta, akt mora biti podpisan še s strani predsednika Evropskega parlamenta in Sveta Evropske unije, nato bo objavljen v Uradnem listu Evropske unije in začel veljati 20 dni kasneje. Države članice bodo imele na voljo dve leti, da poskrbijo za uskladitev z direktivo.

Plastenke vode

Večina Evropejcev in Evropejk ima sicer zelo dober dostop do visokokakovostne pitne vode, s čimer se Evropska unija ukvarja že trideset let. Čista in kvalitetna pitna voda je naša temeljna pravica in vse prevečkrat jo vzamemo za samoumevno, zato moramo z njo ravnati spoštljivo in varčno.

VIREvropska komisija
Prejšnji članekMobilna hiška (tiny house), ki vas bo navdušila
Naslednji članekMega park v Bangkoku dvigne nakupovanje na novo raven

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.