Mega park v Bangkoku dvigne nakupovanje na novo raven

Tajsko arhitekturno podjetje Architectkidd je dokončalo prodajno središče v Bangkoku, imenovano Mega Park. To sodobno nakupovalno središče se osredotoča na naravo in predstavlja povsem nov pristop pri tovrstnih stavbah v jugovzhodni Aziji. Zasnovan je tako, da povezuje nakupovalno središče Megabangna s še enim poslopjem in daje zaprtemu centru bolj ekstrovertiran značaj, saj spodbuja obiskovalce, da gredo na svež zrak in uživajo v javnem parku, ki nudi sprehod po naravi.

Zasnovo v celoti navdihuje Bangkok

Ogrodje v Mega Parku (Inhabitat)
Ogrodje v Mega Parku (Inhabitat)

Mega Park, ki je bil dokončan leta 2019, je najnovejši »dodatek« k Megabangni, prvemu nizkemu super-regionalnemu nakupovalnemu središču v jugovzhodni Aziji, ki je bil dokončan pred več kot desetletjem. Mega Park je z nakupovalnim centrom povezan z jekleno povišano potjo oziroma nekakšnim odprtim hodnikom, ki ga navdihujejo lokalne brvi in ​​pešpoti, locirane po vsem Bangkoku. Pocinkani jekleni stebri, ki merijo 20 krat 20 centimetrov, so med seboj razmaknjeni, da zagotavljajo zadostno oporo za sprehajalne poti in hodničke, hkrati pa omogočajo velikodušen pogled na bujne, urejene površine.

Sprehod in pogled na Mega park (Inhabitat)
Sprehod in pogled na Mega park (Inhabitat)

Po celotnem parku so integrirane univerzalne rampe za nemoten prehod med pritličnim delom in tistim dvignjenim na tlemi. Poti v parku imajo vijugasto obliko in se prepletajo skozi različne vrtičke, v katerih so zasajene avtohtone tropske vrste. Trajne rastline zagotavljajo hrano in življenjski prostor tudi lokalnim opraševalcem.

Arhitekti so eksperimentirali z novimi pristopi

Ekipa arhitekrov, ki je sodelovala pri projektu je povedala, da je minilo več kot 10 let, odkar je bil zgrajen prvotni nakupovalni center, v katerem je bila tudi prva IKEA na Tajskem. »Od takrat se je maloprodajno in urbano okolje v jugovzhodni Aziji bistveno razvilo. Zasnova Architectkidd prinaša vizijo spremembe modela nakupovalnega središča in priložnost za eksperimentiranje z novimi pristopi,« so dodali.

Sprehod po Mega Parku (Inhabitat)
Sprehod po Mega Parku (Inhabitat)
Prejšnji članekNova EU direktiva določa najstrožje standarde pitne vode na svetu
Naslednji članekŠtirje preprosti koraki za varčevanje, ki jih lahko stori vsak
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.