Filtriranje vode: Pijte bolj čisto vodo

Voda je najpomembnejši življenjski element, ki ga vnašamo v naše telo. Vsak dan moramo popiti od 3 do 5 litrov vode. Brez vode ni življenja, zato je toliko bolj pomembno, da vsakodnevno uživamo kakovostno in čisto, oziroma prečiščeno vodo.

V Sloveniji je kakovost pitne vode na izredno visokem nivoju. A žal je tudi pri nas možno zaznati povečanje pesticidov in insekticidov, saj se kmetijstvo tega poslužuje zaradi močne konkurence. Upoštevati je potrebno tudi, da pitna voda prihaja v naša stanovanja preko vodne cevne inštalacije. Poškodovane cevi lahko v vodo vnašajo material, iz katreih so cevi narejene, kot tudi matrail, ki cev obdajajo. Vsi ti materaili naredijo vodo manj kvalitetno. Kaj torej narediti?

 

Ena od rešitev je filtriranje vode. Poznamo destilacijo, razkuževanje in filtriranje vode. Destilacija vode po mnenju strokovnjakov ni najboljša rešitev, saj razgradi vodno strukturo in odstrani vodne minerale (voda bo kljub temu čista in pitna). Prav tako se odsvetuje razkuževanje vode z razkužili ali preparati, preko katerih precedimo vodo, saj lahko ta razkužila pustijo posledice v vodi in negativno vplivajo na naše telo.

Najboljša rešitev je torej namestitev vodnega filtra. Pomembno pravilo pri vodnih filtrih je: bolje je uporabljati katerikoli filter, kot da filtra ne uporabljamo.


Če nimate filtra, potem vaše telo postane filter.

Večina današnjih vodnih filtrov deluje po principu obratne osmoze – to so tako imenovani RO filtri (Reverse Osmosis Filter). Delujejo po istem principu kot telo, ki s pomočjo naravne osmoze odstrani razne kemikalije, umazanijo in podobno. RO filtri uporabljajo pol prepustne membrane, skozi katere se preceja voda. Čista voda gre nato v zbiralnik, nečista pa v odtok. Proces temelji na potovanju vode skozi vodni filter in pol prepustno membrano, ki zadrži visoko koncentracijo raztopljenih soli, prisotnih v vodi. Voda, ki se izloči za pitje, je še vedno zelo kakovostna in čistega ter dobrega okusa za pitje. Na ta način pridobimo čisto pitno vodo tam, kjer jo potrebujemo – v kuhinji. Stroški takega čiščenja so relativno majhni.

 

Tudi po mnenju strokovnjakov so RO filtri najboljša rešitev danes. Kot njihova edina pomanjkljivost se omenja, da lahko iz vode odstranijo določene minerale, kar seveda osiromaši vrednostno strukturo vode. Vendar je to relativno nizka cena za prednosti, ki jih RO filtri prinašajo – torej prečiščena in čista voda.   

 

Seveda pa se vodni filtri med seboj razlikujejo po kvaliteti in s tem tudi ceni. Vstopni in za slovenske potrebe povsem zadovoljivi filtri, stanejo okoli 50 evrov, najboljši pa so tudi 500 evrov ali več.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.