16-letnica razvila postopek, kako učinkovito pridobivati bio-gorivo!

Če se kdaj počutite nekoliko pesimistični glede prihodnosti, ne pozabite, da obstajajo briljantni mladi ljudje, ki so sposobni najti rešitve, ki bodo spremenile svet. 16-letna Evie Sobczak iz Svetega Peterburga na Floridi, je razvila nov način pridobivanja biogoriva iz alg.

Razvila je nov in učinkovitejši način za rast mikroorganizmov, s katerimi pridobimo olje iz alg, ki ga nato lahko uporabimo kot biodizelsko gorivo. Njena metoda ne uporablja nobenih kemikalij in ustvari 20 odstotkov več olja, kot sodobne tehnologije. Prizadevanja so ji prinesla prvo mesto na Mednarodnem znanstvenem in izumiteljskem sejmu.

 

Projekt Sobczak – transformacija alg v biogorivo, je najnovejši dosežek v njenem raziskovalnem repertoarju. V petem razredu osnovne šole je razvila uro, ki jo je poganjala kislina iz pomaranč. V sedmem razredu, je ustvarila električno energijo iz lesenih vetrnic. V osmem razredu pa se je začela resno ukvarjati z algami in v štirih let izpopolnila svojo tehniko in poznavanje alg.

Evie je povedala: “Res verjamem, da so alge lahko naš naslednji vir goriva. Ne potrebujejo veliko zemlje, prav tako pa ne predstavljajo ovire pridelovanju hrane. Z uporabo mojih postopkov ne potrebujemo nobenih kemikalij, tako da ne škodujemo okolju. Živim na Floridi, kjer imamo veliko težav z algami, zato sem pomislila, zakaj ne bi uporabili nekaj negativnega, da bi pomagali našemu svetu?«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.