Eko kopalniški sistem!

Ekološki izumi so vedno bolj pogosti. Varčevanje z energijo, vodo in ostalimi naravnimi viri, je namreč v interesu nas vseh. Od časa do časa se pojavi kakšna nova ideja ali izum, ki je tako preprost in enostaven, a obenem tako učinkovit, da se lahko le sprašujemo, kako to, da tega še vedno vsi ne uporabljamo?

Eden takih izumov je eko kopalniški sistem, ki ga je dizajniral Jang WooSeok – človek z idejo in veliko stopnjo okoljske ozaveščenosti. Gre za preprosti mehanizem shranjevanja vode iz umivalnika, ki se nato porabi za splakovanje stranišča. Znano je namreč, da veliko držav (med njimi tudi Slovenija) še danes uporablja pitno svežo vodo za splakovanje stranišč, kar je nadvse potratno in nespametno.

 

Jang se je zato domislil sistema, ki shranjuje porabljeno vodo iz umivalnika in to vodo uporabi za splakovanje stranišča. Ko si umivamo roke, zobe ali obraz se porabljena voda shranjuje v rezervni rezervoar in ko se ta napolni (kar nam sistem sporoči z utripanjem zelene lučke – možna je tudi namestitev mehanskega merila), vodo iz njega uporabimo za splakovanje stranišča. Na ta način lahko mesečno prihranimo kar nekaj čiste pitne vode.

 

Ali bo njegova ideja resneje zaživela v naših kopalnicah, bo pokazal čas. Vsekakor bodo problematične kopalnice, ki nimajo na isti strani/steni stranišča in umivalnika. Le sprašujemo se lahko, koliko vode bi letno prihranili v Sloveniji, če bi vsaka kopalnica imela Jangov sistem?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.