Evropska komisija enoglasno potrdila uvedbo protidampinških carin na uvoz kitajskih fotonapetostnih komponent!

Prebold, 4. junij 2013 – Sonce je ponovno posijalo na prihodnost evropske fotovoltaike. Evropski komisar za trgovino Karel de Gucht je na današnji tiskovni konferenci potrdil uvedbo in postopno dvigovanje carin za uvoz kristalno silicijevih fotonapetostnih modulov in njihovih ključnih komponent v države članice evropske skupnosti za obdobje naslednjih šestih mesecev.

S 6. junijem bo uvoz kitajskih komponent obdavčen za 11,8 %, po 60 dnevnem prehodnem obdobju pa se bo višina dajatev zvišala na 47 %. Kljub pritiskom držav članic evropske skupnosti je komisar sledil eksaktnim argumentom raziskave in pri svoji odločitvi zagovarja stališče pravičnosti ter moralne odgovornosti. Komisar je v komentarju še poudaril, da nezakonitega ravnanja ne more dopuščati in da naj njegovo odločitev sprejmemo kot znak težnje po ohranitvi perspektive fotovoltaike v Evropi. K njegovi odločitvi je botrovalo tudi dejstvo, da je ukrep odločilnega pomena za ohranitev 15.000 obstoječih delovnih mest v evropski fotovoltaični industriji in bo prispeval tudi k ustvarjanju novih delovnih mest.

 

V skupini BISOL Group odločitev pozdravljajo in jo sprejemajo kot glas razuma in pravičnosti. Prepričani so, da bo ukrep stabiliziral fotovoltaični trg ter ponovno vzpostavil konkurenčnost, kjer ima najboljši tudi možnost zmagati. Fotovoltaika bo tako še naprej lahko ustvarjala delovna mesta in dodano vrednost v Evropi, svetovni trg pa ne bo končal v primežu kitajske nadvlade. V skupini BISOL Group še dodajajo, da so bili nelojalnih tržnih razmer deležni več let zapored in bi si želeli, da po vsem tem obdobju komisar dajatve uvede brez 60 dnevnega prehodnega obdobja. A kljub temu v BISOL-u odločitev komisarja razumejo in jo sprejemajo kot znak kompromisa.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.