V Braziliji so nogometnemu stadionu zgradili 16 milijonov dolarjev vredno fotovoltaično streho!

Brazilski stadion Estádio Governador Magalhães Pinto, znan krajše tudi kot Mineirão, je dobil novo fotovoltaično streho, ki obdaja celoten stadion. Brazilija se je odločila za prenovo v pripravah na svetovno nogometno prvenstvo, ki bo naslednje leto – 2014 FIFA World Cup.

Nogometna arena v Braziliji je tako prva, ki napoveduje prihod novih “zelenih” športnih dogodkov. “Sončna” streha bo zagotavljala 2,5 MW (megavatov) električne energije, kar naj bi zadostovalo za polovico vseh potreb celotnega kompleksa. Zakaj le polovico? Ker se bo energija, ki jo bo ogromna elektrarna proizvajala, dobavljala tudi domovom v okolici stadiona.

 

Investicijo v velikosti 16,1 milijona dolarjev (12,4 milijona evrov) je podprla nemška banka KfW in CEMIG. Njihovi interesi so v prvi vrsti finančni, saj naj bi se jim investicija povrnila v približno desetih letih, so pa nadvse zadovoljni, da lahko podpirajo obnovljive vire energije, je povedal nemški predstavnik banke.

Arena Mineirão je uradna arena za svetovno nogometno prvenstvo naslednje leto in bo gostila številne pomembne tekme. Trend opremljanja športnih objektov s fotovoltičnimi paneli se tu ne bo zaključil. Arena Maracana v Riu de Janeiru se prav tako opremlja s 1.500 fotovoltičnimi panelami. Na ta način bo Brazilija naslednje leto svetu dokazala, da se tudi sama zaveda pomena obnovljivih virov energije in da ima interese postati ena izmed svetovnih velesil na tem področju.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.