Talno gretje: vse, kar morate vedeti pred nakupom

Talno gretje postaja ena najbolj priljubljenih oblik ogrevanja. Odločimo se lahko za vodno ali električno talno gretje oziroma. Danes bomo spoznali več o slednjem, ki se pohvali z res enostavno montažo, uporabo in učinkovitostjo.

Klasično in električno talno gretje

V primerjavi s klasičnim radiatorskim načinom ogrevanja je talno gretje veliko bolj učinkovito, saj tu grelno telo predstavlja celotna površina tal. Tako so stroški ogrevanja do 15 % nižji. Električno talno gretje je eden od najnovejših načinov ogrevanja, je izjemno enostaven za vgradnjo in regulacijo. Primernejši je za manjše prostore, površina pa se v primerjavi s klasičnim talnim gretjem ogreje prej in bolj intenzivno. Pri električnemu talnemu gretju je tudi tlak tanjši. To je pomembno, če smo pri opremljanju ali renovaciji prostorov višinsko omejeni. Pri vgradnji torej izgubimo zares malo prostora.

Na voljo sta dva sistema za električno talno ogrevanje: grelne preproge in grelne folije. Grelno preprogo je mogoče položiti pod skoraj vse vrste podov npr. pod ploščice, parket, laminat, vinil in druge. Grelna preproga se položi neposredno pod finalni pod v sloj lepila. Na ta način je montaža električnega talnega gretja zelo enostavna, tla pa se izredno hitro segrejejo. Grelne folije se polagajo samo pod plavajoče pode, ki se ne lepijo na podlago na primer pod laminate ter nekatere vinile in parkete. Z grelno folijo lahko ogrevamo tudi preproge ali vhodni tepih.

Talno gretje na sploh ima dolgo življenjsko dobo, predvsem pri električnem talnem gretju pa so tudi investicijski stroški relativno nizki – še posebej če gledamo učinke na dolgi rok.

Na kaj biti pazljiv pri nakupu električnega talnega gretja

Cene električnega talnega ogrevanja so odvisne od velikosti prostora, ki ga želite z njimi ogrevati. Sestavljeno je iz grelnega kabla, ki je povezan na termostat, s katerim uravnavamo in nastavljamo želeno temperaturo. Pri tem morate biti pazljivi na to, ali je termostat že vključen v paket za električno talno gretje. Nekateri paketi ga namreč ne vključujejo in ga morate kupiti posebej.

Pred nakupom je pomembno tudi, da prostor, kjer boste grelni kabel položite natančno premerite in določite, kje bo kabel potekal. Pri načrtovanju morate biti zelo pazljivi, saj grelni kabel ne sme potekati pod pohištvom ali kopalniško opremo – načrtujete pot grelnega kabla torej tako, da ga ne postavljate pod omare, kuhinje, kopalne ali tuš kadi, straniščno školjko in podobno.

Postavitev električnega talnega gretja

Da zmanjšate toplotne izgube v tla in povečate odzivnost sistema, je priporočljivo, da neposredno pod grelni kabel postavite tudi izolacijske plošče.

Polaganje si torej sledi po tem vrstnem redu: obstoječa tla, lepilo za keramiko, izolacijske plošče, talno tipalo (za zaznavanje temperature), grelna preproga, lepilo oziroma izravnalna masa ter keramika ali druga vrsta poda.

Večinoma je grelni kabel vpet v mrežo, s katero grelni kabel lažje enakomerno razporedimo po prostoru. Pri načrtovanju postavitve imejte v mislih tudi to, da je grelna mreža zvita v rolo, zato jo boste morali po prostoru razporejati sami. Prerezati bo potrebno mrežo, pri čemer morate biti zelo pazljivi, da ne poškodujete grelnega kabla, ter slednjega usmeriti po potrebi in nadaljevati s postavljanjem. Izjemno pomembno je, da se grelni kabel nikjer ne prekriža (!), prav tako pa mora biti razmik med grelnim kablom povsod vsaj 50 mm. Prilagamo še video, v katerem je podrobno prikazana montaža električnega talnega gretja in način prilagajanje mreže prostoru.

Video vodič namestitve Warmup grelnih preprog za talno gretje

Prejšnji članekKako izbrati pravi kavč?
Naslednji članekPrihajajo e-goriva. Kaj vse morate vedeti o njih?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.