Prihajajo e-goriva. Kaj vse morate vedeti o njih?

Zanimivo rešitev za zamenjavo fosilnih goriv ne predstavlja le električni pogon temveč sintetična goriva. Ta so še bolj zanimiva za proizvajalce, saj bi pogonska tehnologija ostala enaka kot pri pogonu na fosilna goriva. In na podlagi tega so v Čilu zasnovali projekt, ki bi pomagal storiti korak naprej pri sintetičnih gorivih. Pri tem mu pomagata tudi Siemens in Porsche.

Sintetična goriva ali e-gorivo

»Elektromobilnost je ena izmed glavnih prioritet pri Porscheju. E-goriva so na drugi strani povsem enakovredna alternativa – če so proizvedena v predelih sveta, kjerje na voljo presežek obnovljivih virov energije. So dodatni element na poti do dekarbonizacije, njihova prednost pa je v tem, da jih lahko uporabljamo že v vozilih s klasičnimi motorji, priključnih hibridih, hkrati pa jih je moč črpati na klasičnih bencinskih črpalkah,« so povedali pri velikanu avtomobilizma.

Provinca Magallanes v Čilu bo središke proizvodnje sintetičnih goriv, kjer bo postavljeni tudi pilotni projekt. Haru Oni, kot so ga poimenovali, bi naj že do leta 2022 proizvedel približno 130 tisoč litrov sintetičnega goriva. Proizvodnja bi v letih kasneje še narasla, saj naj bi jih v letu 2024 izdelali 55 milijonov litrov, v letu 2026 pa že več kot pol milijarde.

Pilotni objekt Haru Oni v Čilu
Pilotni objekt Haru Oni v Čilu

Projekt je v Čilu nastanjen zaradi ugodnih klimatskih pogojev v provinci Magallanes, so povedali vodilni pri Porscheju in Siemensu. Izpostavljena je močnim vetrovom blizu Tihega oceana, to pa je ključnega pomena, saj je prav vetrna energija pomembna za pridelavo sintetičnih goriv.

Kljub temu da sta s sintetičnimi gorivi poskusila že Audi in Volkswagen, sta to opustila že pred leti. Zdaj pa se povpraševanje ponovno zvišuje, čeprav naj bi to možnost zavrnil Mercedes. Kot možnost uporabe sintetičnih goriv kot edinega pogona razmišljajo tudi pri Formuli 1.

Kaj so sintetična goriva?

Sintetična goriva oziroma e-goriva, so nadomestek fosilnih goriv z bistveno manjšim izpustom emisij. Sama tehnologija proizvodnje je še vedno v razvoju, a na preprost način povedano, so sintetična goriva narejena iz vode, ogljikovega dioksida iz zraka in električne energija.

Žiga Kastelic

SEO urednik

VIRPorsche
Prejšnji članekTalno gretje: vse, kar morate vedeti pred nakupom
Naslednji članekKaj je bolje? Plastična ali aluminijasta okna?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.