Zakaj je prezračevanje pomembno

young and pretty brunette sitting by the window in the kitchen with lemon
Foto: Freepik

Zaradi naraščajoče osredotočenosti na energetsko učinkovitost in trajnostno gradnjo postaja prezračevanje s prezračevalnimi sistemi vse bolj pomembno za zagotavljanje kvalitetnega in zdravega bivalnega okolja v sodobnih domovih, še posebej v nizkoenergetskih in pasivnih hišah.

Stavbno pohištvo, ki je bolj zrakotesno, ima prednosti pri ohranjanju toplote in zmanjševanju izgube energije skozi tesnila. Vendar pa bolj zrakotesne stavbe tudi omejujejo naravno izmenjavo zraka med notranjostjo in zunanjostjo. To lahko vodi do kopičenja vlage, onesnaževal in drugih škodljivih snovi v zaprtih prostorih, kar lahko negativno vpliva na zdravje prebivalcev.

Zato se uveljavlja prezračevanje s prezračevalnimi sistemi. Ti sistemi omogočajo nadzorovano in učinkovito izmenjavo zraka med notranjostjo in zunanjostjo, pri čemer ohranjajo visoko energetsko učinkovitost stavbe. Prisilno prezračevanje preprečuje prekomerno kopičenje vlage, odstranjuje onesnaževalce in izboljšuje kakovost zraka v zaprtih prostorih.

Nekaj razlogov, zakaj je prezračevanje pomembno

1. Odstranjevanje onesnaževalcev

V notranjih prostorih se nabira veliko različnih onesnaževalcev zraka, kot so hlapne organske spojine, prah, pršice, vonjave, bakterije in plesni. Redno prezračevanje omogoča odstranjevanje teh onesnaževalcev in preprečuje njihovo kopičenje.

2. Zagotavljanje svežega zraka

Zadostna oskrba s svežim zrakom je ključna za dobro počutje ljudi. S prezračevanjem se zagotavlja višja stopnja kisika, kar pripomore k izboljšani sposobnosti koncentracije, večji energiji in boljšemu splošnemu počutju.

3. Preprečevanje zadrževanja vlage

Slabo prezračevani prostori lahko postanejo vlažni, kar ustvarja ugodne pogoje za razvoj plesni in mikroorganizmov. Plesen lahko povzroči težave z zdravjem, kot so alergijske reakcije in dihalne težave.

4. Izboljšanje temperature

Učinkovito prezračevanje omogoča bolj enakomerno porazdelitev temperature v prostoru, kar pripomore k udobnejšemu bivanju. Prav tako lahko prezračevanje v toplejših mesecih pomaga zmanjšati pregrevanje prostorov.

5. Preprečevanje vonjav

S prezračevanjem se lahko učinkovito odstranjujejo neprijetne vonjave, ki se nabirajo v notranjih prostorih.

6. Podpora zdravju dihal

Kvaliteten zrak je ključen za zdravje dihal. Redno prezračevanje lahko zmanjša izpostavljenost alergenom, dražilcem dihalnih poti in drugim snovem, ki lahko povzročijo težave z dihanjem.

SikuSphere. Developed in Austria, made in Europe.
Foto: SikuSphere

Preprosta montaža in uporaba

Lokalni prezračevalni sistemi SIKU so preprosti za montažo, upravljanje in vzdrževanje ter zagotavljajo učinkovito prezračevanje prostorov. S svojo sposobnostjo rekuperacije toplote in naprednimi funkcijami pa so odlična naložba za zagotovitev kakovostnega bivalnega okolja.

Lepota je v zraku

V podjetju Airabela, ki je uvoznik in distributer znamke SIKU, se zavedamo, da je konkretna predstava o prezračevalnih sistemih in izgledu posameznih modelov za uporabnika zelo pomembna. V dogovoru z našimi strokovnjaki lahko izberete primerno prezračevalno napravo za svoj prostor in si zagotovite maksimalno bivalno udobje. Dosegljivi smo na telefonski številki 080 88 50 ali e-naslovu info@airabela.si. Lahko pa nas obiščete v našem razstavnem salonu na Šmartinski cesti 58a v Ljubljani.

info@airabela.si | +386 8 205 30 25 | Spletna stran

Uradni uvoznik in distributer klimatskih in ogrevalnih sistemov Daikin ter prezračevalnih sistemov SIKU. Nudimo kvalitetne in zanesljive produkte, tehnično svetovanje in strokovno podporo.

Prejšnji članekSolatube® – inovativna rešitev za premalo osvetljene prostore
Naslednji članekZakaj komarji nekatere ljudi pičijo raje?
info@airabela.si | +386 8 205 30 25 | Spletna stran

Uradni uvoznik in distributer klimatskih in ogrevalnih sistemov Daikin ter prezračevalnih sistemov SIKU. Nudimo kvalitetne in zanesljive produkte, tehnično svetovanje in strokovno podporo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.