Rešitev, da zaprt prostor ne bo predstavljal grožnje za vaše zdravje

V zaprtem prostoru ob neustreznem zračenju kaj kmalu dobimo občutek, da težko dihamo, vonj je zatohel. Težje se zberemo, postajamo utrujeni. Poleg tega je treba vedeti, da je v neprezračenih prostorih tudi visoka koncentracija škodljivih delcev in plinov, ki slabijo naše zdravje in počutje.

Še nedavno smo bili bolj ali manj zaprti v svoje domove zaradi razglašene epidemije koronavirusa. Tudi po preklicu epidemije je potrebno zagotoviti v prostorih ustrezen zrak, ki omogoča varno druženje več oseb na manjšem prostoru. Tako tuji inštituti za zdravje kot slovenski Nacionalni inštitut za javno zdravje so izdali priporočila, da je potrebno redno odpirati okna in fizično omogočiti, da se zrak v prostoru kakovostno zamenja. Drugi, bolj preprost način, je vgradnja učinkovitega mehanskega sistema prezračevanja.

Premium lokalni rekuperatorji PRANA

Decentralizirani mehanski sistem prezračevanja podjetja Prana zagotavlja, da se potrebna količina zunanjega zraka prefiltrira in v stavbo vstopi z optimalno stopnjo relativne vlažnosti in temperature. Hkrati iz prostora izsesava ustrezno količino zraka, s čimer se prepreči povečanje notranjega tlaka.

Zakaj mehansko in ne klasično ‘ročno’ zračenje?

Zračenje prostorov z odpiranjem oken in vrat pomeni velike toplotne izgube. Pri mehanskem prezračevanju se zagotavlja izmenjava zraka brez nenadnih notranjih temperaturnih sprememb, ki poslabšajo toplotno udobje in lahko povzročijo škodo. Zrak, ki prihaja v stavbo z ustrezno relativno stopnjo vlažnosti, zagotavlja, da se v stavbi ne razvija plesen, stene pa ostajajo primerno suhe.

Namestitev je preprosta in hitra: napravi se samo 1 vrtina, torej je potreben le en zidni preboj.

Prana
Prezračevalni sistem Prana ustvarja optimalne pogoje za življenje.

Smernice ISS na napravah za čiščenje zraka še vedno dajejo pomembno indikacijo za obvladovanje epidemije: izključitev recirkulacijskega kroga rastlin. Cilj je preprečiti, da bi dva zračna toka (pretočni zrak in zrak, ki se vneseta v okolje) imela možnost, da prideta v stik in tako tvegata, da bi onesnažil notranji zrak. Več kot 15 let izkušenj s področja čiščenja zraka in varčevanja z energijo je podjetje Prana privedlo do tega, da je zasnovalo in uvedlo sistem, ki preprečuje to možnost: to je sistem za nadzorovano mehansko prezračevanje, imenovan rekuperator Prana. Načelo delovanja sistema je v bistvu vnašanje čistega zraka, odvzetega od zunaj, in hkratnega izpiranja ustaljenega zraka v prostorih (kot so dim, vonji, CO2, radon itd.). Zahvaljujoč izmenjevalniku z visokim izkoristkom, ki ga vsebuje rekuperator, zrak, ki se odvaja zunaj, prenaša svojo toploto na čisti dohodni zrak, ne da bi oba toka na kakršen koli način stopila v stik.

Visoki prihranki

Inovativni sistem Prana je poleg tega tudi učinkovitejši in uspešnejši od klasičnih centraliziranih sistemov. Vzdrževanje je izjemno preprosto, dejstvo, da ni skrit v stropu ali drugem okolju (kot recimo centralizirani sistemi), ki jih je nemogoče v celoti očistiti, pa pomeni, da ne more postati leglo bakterij.

Visoka energetska učinkovitost rekuperatorja – do 91%!

S tem, ko ne odpirate oken in vrat po nepotrebnem, se izognete znižanju notranjih temperatur pozimi in razpršitvi svežega zraka poleti. S tem privarčujete pri ogrevanju in hlajenju prostorov.

Odlična zaščita pred virusi in bakterijami

Rekuperator Prana je opremljen s številnimi senzorji (za temperaturo, atmosferski tlak, kakovost zraka, prisotnost Co2), ki omogočajo neprekinjeno spremljanje zraka v domu in omogočajo samoregulacijo sistema, po potrebi hitrost izmenjave zraka in druge delovne parametre.

Srce sistema Prana je izmenjevalec iz bakra. Gre za naraven, pasiven material z izjemnimi protimikrobnimi lastnostmi, ki se lahko sam sterilizira na površini, ne da bi potrebovali elektriko ali razkužila. Baker je hkrati tudi eden izmed materialov, na katerih se novi koronavirus ne obdrži dobro. V manj kot dveh urah naj bi izgubil kar polovico svoje nalezljive zmogljivosti, so pokazale raziskave. Za primerjavo: na kartonu se upira 24 ur, na jeklu 48, na plastiki 72. Bakreni toplotni izmenjevalnik tako zagotavlja odlično zaščito pred škodljivimi mikroorganizmi ter ohranja sestavo zraka in sestavnih delov njegove naravne energije (po imenu prāṇa), ki so bistvene za zdravje ljudi.

Tudi če je sistem izklopljen, čeprav to glede na priporočila zdravstvenih organizacij ni priporočljivo, bakterije in virusi ne preživijo na bakru in tako zmanjšajo tveganje za širjenje virusov in bakterij.

info@prana24.si | 070 777 644 | Spletna stran

Prezračevanje, ventilatorji, prezračevalne rešetke, rekuperacija.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekVabljeni na ogled čudovite lesene pritlične hiše Jelovica
Naslednji članekKam s kavno usedlino?
info@prana24.si | 070 777 644 | Spletna stran

Prezračevanje, ventilatorji, prezračevalne rešetke, rekuperacija.

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.