Čistilci zraka: ali pomagajo in kaj moramo paziti pri nakupu?

Kljub temu da so se zaradi krize koronavirusa ustavile tovarne in posledično izboljšala čistost zraka v Evropi, naš zrak še vedno ni čist. Maj je poln cvetočih rastlin in dreves, ki povzročajo težave alergikom. Zaradi omejitev gibanja in druženja pa preživimo večino časa znotraj stanovanj s slabim prezračevanjem. Tam nam pretijo še alergikom znane in vedno prisotne pršice ter ostali notranji onesnaževalci zraka, ki škodijo prav vsem. Sem spadajo plesni, bakterije, virusi, fin prah in dimni delci.

vrste nevarnih delcev v zraku

Delci PM (Particulate matter) so nevarne substance v zraku, saj lahko preidejo v občutljive dele človeških dihal. Dolgoročno izpostavljanje je škodljivo zdravju in zniža življenjsko dobo. Raziskava svetovne zdravstvene organizacije WHO ocenjuje, da ima več kot 90 odstotkov svetovnega prebivalstva onesnažen zrak. Ocenjujejo tudi, da nevarni delci, predvsem tisti, ki jih povzročajo procesi gorenja, ubijejo 7 milijonov ljudi letno.

Ker si v teh časih ne moremo vsi privoščiti sprehodov v naravo, ki je glavni čistilec delcev PM (Przybysz et al. 2019), se moramo obrniti k strojnim rešitvam. Čistilci zraka s HEPA filtri so odlični za prečiščevanja zraka v zaprtih prostorih. Razlikujejo se predvsem v količini zraka (torej velikosti prostora), ki so ga zmožni prečistiti. Naprednejši vsebujejo tudi aktivno oglje, ki absorbira vonjave, tobačni dim in kemikalije.

Pri čistilcih zraka velja podobno pravilo kot pri sesalcih s filtri HEPA – posegaj po priznanih znamkah, saj filter HEPA brez primernega tesnjenja ne pomeni nič. Zato priporočamo čistilce zraka kvalitetne nemške znamke Ideal.

IDEAL air purifiers protect your family from polluted air

logo Secop
info@secop.si | +386 1 565 73 80

Tiskalniške naprave, najem tiskalnika, uničevalci dokumentov in interaktivni zasloni. Nudimo svetovanje, izobraževanje in strokovno tehnično osebje.

Prejšnji članekTo so najbolj umazani predmeti v vašem domu
Naslednji članekZelena okolica – brez pogrezanja, luž in blata
logo Secop
info@secop.si | +386 1 565 73 80

Tiskalniške naprave, najem tiskalnika, uničevalci dokumentov in interaktivni zasloni. Nudimo svetovanje, izobraževanje in strokovno tehnično osebje.

1 komentar

  1. Ni vse zlato kar se sveti:Tako je tudi z prezračevalnimi sistemi,delujejo dobro ko so še novi,potem treba pogosto menjavati drage filtre,na umazane filtre se nabira nečistoča virusi in bakterije se namnožijo in potujejo po kanalih,dezinficirati moramo tudi prezr.kanale;Takorekoč predrago in zamudno.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.