To so najbolj umazani predmeti v vašem domu

Ste že razmišljali o tem, kje v vašem domu se nabira največ bakterij? Če se straniščna školjka, hladilnik, rezalne deske in kljuke zdijo najbolj logična izbira, vas bo presenetilo, kateri predmeti predstavljajo prava prgišča bakterij. Predstavljamo najbolj umazane predmete v vsakem gospodinjstvu – in nasvete, kako jih očistiti.

Kuhinjska gobica

S kuhinjsko gobico najprej zdrgnete posodo, pomijete krožnike, očistite kuhinjske površine, potem pa gobico splaknete pod tekočo vodo in naenkrat se gobica očisti, kajne? Ne! Kuhinjska gobica je v resnici najbolj umazan predmet v našem domu, saj se v njeni porozni površini kopičijo delci hrane in umazanije, kar v kombinaciji z vlažnim okoljem ustvarja popolno okolje za razmnoževanje bakterij. Nemška raziskava objavljena v Scientific Reports je pokazala, da se v gobici povprečno nahaja 362 različnih vrst bakterij! Prekuhavanje gobice vam ne bo pomagalo uničiti vseh bakterij, zato je najbolje, če gobico vsakih 10 do 14 dni enostavno zavržete in zamenjate z novo. Uporabljajte antibakterijske gobice ali pa preizkusite silikonsko gobico za pomivanje posode.

Kopalne igračke

Klasične kopalne igračke za otroke, še posebej ‘špricajoče’, so vse prej kot higieničen izdelek. V njihovi notranjosti je okolje namreč idealno za razmnoževanje bakterij in plesni, saj je igračke nemogoče popolnoma izprazniti in osušiti njihovo notranjost. Ko bo otrok naslednjič prijel igračko, jo napolnil z vodo in si vodo iz nje iztisnil v obraz (ali celo usta), bo tako prekrit s kapljicami polnimi bakterij in črne plesni. V študiji, ki so jo opravili v Švici so odkrili, da je bilo 50 odstotkov testiranih igračk okuženih s streptokoki in fekalijami.  Da bi preprečili razvoj plesni in bakterij v igračah, vedno iz njih iztisnite vso vodo, vsaj enkrat mesečno pa jih čez noč namočite v mešanici vode in belila (4,5l vode + 1,5dl belila), igračke pa nato osušite na zraku. Še bolje, igračke redno zamenjujte z novimi!

Kopalne brisače

Souporaba brisač z drugimi družinskimi člani, uporaba brisač v istem prostoru s straniščno školjko in vlažne razmere v kopalnici pripomorejo k temu, da se vaša brisača v nekaj dneh iz dišečega mehkega kosa blaga spremeni v pravo kosmato bakterijsko bombo. V eni od raziskav na univerzi v Arizoni so strokovnjaki odkrili prisotnost koliformnih bakterij, ki jih najdemo v človeških fekalijah, pri kar 90 odstotkih analiziranih brisač, E.Coli pa pri 14 odstotkih brisač. Zapomnite si: brisače perite vsake dva dni, v vroči vodi. Za najboljši učinek uporabljajte sredstva za pranje perila, kot so belila z aktivnim kisikom, ki učinkovito odstranjujejo trdovratne madeže in uničujejo bakterije.

Kuhinjski pripomočki

V kuhinji večina ljudi pazi na higieno, vendar pa določeni kuhinjski pripomočki v sebi skrivajo več bakterij, kot bi sprva mislili. National Sanitation Foundation je v svoji raziskavi odkrila, da se največ bakterij nabira na odpiračih in gumijastih lopaticah- na njih so odkrili prisotnost E.coli, plesni in kvasovk. Lopatice in odpirače boste najbolje očistili v pomivalnem stroju – po vsaki uporabi. V kolikor je gumijasti del lopatice mogoče odstraniti z ročaja, ga odstranite in umijte ločeno. Preden oba predmeta pospravite nazaj v predal, počakajte, da se dobro osušita, če ste lopatico razstavili, jo sestavite osušeno. Če doma nimate pomivalnega stroja, pripomočke umivajte v vroči vodi in s praškom. Odpirač lahko očistite tudi tako, da ga popršite z vodikovim peroksidom.

Zobna ščetka

Na površini zobne ščetke živi milijone bakterij – nekatere izvirajo iz naših ust, druge iz okolja, v katerem ščetko hranimo. To, da ščetko poškropite s fekalnimi bakterijami vsakič, ko potegnete vodo v stranišču, če jo seveda hranite v istem prostoru, najbrž že veste. Toda, če ščetko poleg tega hranite še v istem lončku kot drugi člani vaše družine, bo vaša ščetka vsebovala še vse njihove bakterije, v kolikor se ščetke med seboj dotikajo. Da bi ščetka ostala kolikor toliko čista, jo po vsaki uporabi dobro očistite pod tekočo vodo, nato pa jo v pokončnem položaju pustite, da se osuši in pokrijte s pokrovčkom. Kozarček s ščetko lahko nato postavite v zaprto omarico. Da bi uničili bakterije na njej, jo vsake toliko namočite v antibakterijsko ustno vodico, zamenjajte pa jo vsake tri mesece.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekTrajnostna gradnja, ki osupne
Naslednji članekČistilci zraka: ali pomagajo in kaj moramo paziti pri nakupu?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.