Ogrevanje v prehodnem obdobju

smart home, house, technology touch screen
Photo by geralt on Pixabay

Noči in jutra se ohlajajo, dnevne temperature so še dovolj visoke. Kaj pa ravno toliko stisne hlad, da polno ogrevanje ni smiselno, brez pa bivanje ni več prijetno? Najprej si poglejmo, kakšne so sploh priporočene temperature.

Primerne temperature za dom

Čeprav je prav prijetno pri 25 stopinjah Celzija doma poležavati v kratkih rokavih, je takšna konstantna temperatura za telo vse prej kot primerna. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je najustrezneje, če v bivalnih prostorih vzdržujemo temperaturo med 18 in 21 stopinjami Celzija. Vzdrževanje temperature v tem razponu je priporočljivo predvsem za družine z majhnimi otroki in starejše.

otrok se igra na tlehČe pogledamo po posameznih prostorih, so priporočljive naslednje temperature:

  • spalni prostori starejših otrok in odraslih: 16-18 stopinj Celzija,
  • spalni prostor za dojenčka: 18 stopinj Celzija
  • bivalni prostori (jedilnica, dnevna soba): 20-22 stopinj Celzija,
  • igralna in študijska soba: 22 stopinj Celzija (če je le mogoče, ogrejte tla na približno 25 stopinj, če se otroci igrajo na tleh; lahko namestite tudi preprogo),
  • kopalnica: 22-24 stopinj Celzija.

Ker so tla običajno hladna, je priporočljivo obuti copate, s čimer preprečimo nelagoden občutek, da je v prostoru prehladno. Topla stopala so tudi dobra zaščita pred prehladi.

Ogrevanje prostorov v prehodnem obdobju

Ker se kuhinja segreje že med kuhanjem z uporabo štedilnika, pečice, pa celo zaradi hladilnika in uporabe drugih aparatov, je namensko ogrevanje kuhinje velikokrat nesmiselno.

Za ogrevanje bivalnih prostorov se priporoča uporaba klimatske naprave z inverterskim motorjem. Preprosto nastavite želeno temperaturo in klimatska naprava se bo po potrebi vklapljala in vzdrževala nastavljeno temperaturo. Nove naprave so pri delovanju varčne in ekonomične, saj imajo dober izkoristek. Z najboljšimi napravami se lahko ogrevamo celo 7-krat ceneje kot z uporabo električnih peči. Klimatska naprava je lahko tudi dobra izbira za ogrevanje v zimskem času, sploh ob velikem dvigu cen drv in peletov.

Dobra odločitev je tudi ogrevanje z IR paneli. Njihova prednost je, da lahko namestite v vsak prostor en panel, nastavite v vsakem prostoru svoj termostat in poskrbite, da je v vsakem prostoru temperatura optimalna.

Še posebej, če imamo toplotno črpalko, je primerna namestitev talnega ogrevanja. Takšno ogrevanje je varčno in učinkovito, zagotavlja pa tudi prijeten občutek, saj stopamo po toplih tleh.

kaminom lahko dom prav tako ogrevate razmeroma enakomerno – in ekonomično. Pred uporabo obvezno preverite, ali je dimnik očiščen in ali ustrezno tesni, poskrbite pa tudi za konstanten in ustrezen dovod zraka v prostor. Namestitev detektorja monoksida je obvezna. Zagon celotnega ogrevalnega sistema bi bil v prehodnem obdobju potratna poteza.

Za ogrevanje stranišča in kopalnice je smiselna uporaba električnega grelnika. Tega se preprosto namesti na radiator, nastavi časovnik in želeno temperaturo in prostor je ogret takrat, ko to potrebujemo. Ob tem zagon celotnega ogrevalnega sistema, ki bi pomenil veliko porabo energije za majhen učinek, ni potreben.

Kako deluje električni grelec?

Napravo vgradite na radiator, lahko jo tudi integrirate v ogrevalni sistem. Nato po potrebi prižgete s pritiskom na gumb in radiator se bo segrel do nastavljene temperature. Grelni element se bo, ko bo dosežena želena in predhodno nastavljena temperatura, izklopil oziroma bo deloval le toliko, da bo zagotavljal ustrezno temperaturo. Nekateri električni grelci imajo tudi funkcijo sušenja (naprava se vklopi, da posuši brisače)pa tudi funkcijo proti zmrzali (ko se temperatura okolja spusti pod 6 stopinj Celzija, se naprava avtomatsko vklopi in ogreje radiator).

Vse prostore lahko ogrevate tudi s samostoječimi električnimi radiatorji, konvektorskimi grelniki, manjše prostore (stranišče, kopalnica) tudi s kaloriferji. Naprave o cenovno ugodne, a je treba računati na nekoliko višji strošek ogrevanja.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekDodge Charger Daytona SRT: Električne ameriške mišice
Naslednji članekZakaj je pomembno, da kupimo kakovostno IR-ogrevanje

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.