Hoteli Bernardin: Z izkoriščanjem energije morja do velikih prihrankov

S toplotnimi črpalkami se da privarčevati veliko denarja. Lep dokaz, kako se lahko prihrani z uporabo obnovljivih virov energije, pa je primer Hotela Bernardin.

V Grand Hotelu Bernardin so namreč zagnali sistem toplotnih črpalk za ogrevanje in hlajenje, ki izkorišča energijo morja. Tako proizvedena energija je kar za polovico cenejša. Investicija se bo podjetju GGE kot partnerju v naslednjih desetih letih povrnila in prinesla dobiček, hotel pa bo privarčeval približno 37 odstotkov stroškov za energijo.

 

Zaradi prehoda iz ogrevanja s kurilnim oljem na toplotno črpalko, se bodo na letni ravni zmanjšale emisije CO2 za okoli 500 ton. Sama investicija v novo toplotno črpalko pa je bila vredna dobra pol milijona evrov, je na novinarski konferenci pojasnil Luka Komazec, direktor družbe GGE. S toplotno črpalko so opremili tudi Hotel Salinera v Strunjanu, ki prav tako sodi pod okrilje Hotelov Bernardin.

 

Investicijo je v celoti prevzel GGE, saj so Hoteli Bernardin in GGE sklenili energetsko pogodbeništvo. Po desetih letih bo celotna infrastruktura prešla v last in upravljanje Hotelov Bernardin, že v tem času pa Komazec računa, da si bodo investicijo povrnili prek ustvarjenih prihrankov.

 

Vodja projekta Peter Habjan je pojasnil, da bo vpliv toplotnih črpalk na morje in njegovo temperaturo zanemarljiv. Črpalki se napajata iz morskega zajema, ki se nahaja okoli 130 metrov od obale na globini 13 metrov, pri čemer so zgradili tudi umetni greben, kjer bodo domovanje našle ribe. S tem bodo po Habjanovem dokazali, da projekt “lahko funkcionira z okoljem, če je pravilno narejen”.

 

Hotel naj bi na račun novega sistema privarčeval do 37 odstotkov stroškov za ogrevanje in hlajenje oziroma približno 150 tisoč evrov na leto. Hotel Bernardin naj bi sicer samo za ogrevanje letno porabil okoli 300.000 litrov kurilnega olja oziroma okoli 280.000 evrov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.