Vse kar moramo vedeti o peletih

Pelete veljajo za najugodnejšo obliko domačega ogrevanja. A kaj pravzaprav so peleti, kako jih pridobivamo in kakšen je njihov namen.

Leseni peleti so posebna vrsta biomase, ki jo pridobimo s procesom peletiranja. S tem procesom pretvorimo suho žagovino v valjčke s premerom 6-8 mm in z dolžino 10-30 mm. Tako dobimo gosto biomaso z nizko vsebnostjo vlage, kar omogoča zelo visoke izkoristke pri ogrevanju. Lesene pelete uporabljamo v pečeh na pelete, s katerimi nadomeščamo kurjavo na kurilno olje, plin ali premog.

 

Prednost pelet je njihova standardizacija. Različne oblike lesa se namreč razlikujejo po vlažnosti, gostoti, volumnu …, kar preprečuje visoke izkoristke pri gorenju. Ko iz teh lesenih mas s postopkom peletiziranja dobimo pelete, pa so te prirejene za gorenje in se po izkoristku lahko primerjajo s kurilnim oljem (novejše peči na pelete dosegajo tudi do in nad 90 % izkoristek).

 

Pelete proizvajamo s stiskanjem suhe lesne biomase. Maso stisnemo s stiskalnico, pri čemer je temperatura lesa izredno visoka. Ob tem se v biomasi tvori naravno topilo, tako da površina peletov dobi gladko površino. Vsi peleti v Evropi morajo biti v skladu z evropskimi standardi DIN 51731 ali O-Norm M-7135. Vsi vsebujejo manj kot 10 % vode in imajo standardizirano gostoto. Izdelujemo jih iz vseh vrst lesa, s procesom stiskanja in mletja lesa pa skoraj popolnoma izničimo razlike med različnimi vrstami peletov. Ko kupujete pelete torej ni pomembno iz katerega lesa so, saj so po učinkovitosti praktično identični.

 

Kurjenje na pelete se je v tujih državah že precej uveljavilo. Najbolj množično se lesne pelete uporabljajo na Švedskem, po številu prebivalcev na kurilno peč s peleti pa prevladuje naša sosednja Avstrija. V Sloveniji se uporaba kotlov na lesne pelete stalno povečuje, večinoma tudi po zaslugi nepovratnih finančnih subvencij Eko sklada.

 

Kakšne pa so emisije pri izgorevanju pelet? V primerjavi z drugimi kurivi so zelo nizke. Peleti so namreč ena najbolj čistih kuriv za ogrevanje na trgu. Problematične znajo biti le emisije prašnih delcev, ki se pojavljajo pri starejših modelih peči na pelete. Novejši kotli imajo vgrajene elektrostatične filtre, ki občutno zmanjšajo izpuste prašnih delcev.

 

Nakup nove peči na pelete tako praktično nima slabih lastnosti. Kurili boste bolj čisto, ceneje in z manj umazanije kot doslej. Z nakupom peči na pelete se vam torej ne splača odlašati.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.