Skrivnosti ledu lahko prispevajo k odkritju novih energijskih priložnosti

Znanstveniki vedno znova odkrivajo nove skrivnosti vode, ki nam omogoča življenje, kot ga poznamo danes. Posebnost vode je, da ko jo zmrznemo se ta kristalizira v ledene kocke, ki lebdijo na vodi. To nastane zaradi močnih vodikovih vezi v vodi, ki se vežejo na kisik (H2O).

Pred skoraj 50 leti so znanstveniki predvidevali, da če je voda pod velikim pritiskom, da je lahko privlačnost med vodikom ene molekule vode in med kisikom druge molekule vode dovolj močna, da potegne vodik proč od molekule vode v prostor med obe molekuli.

Ta spoznanja so uporabili v laboratoriju Oak Ridge National Laboratory. Ekipo, ki jo je vodil Malcolm Guthrie iz Carnegie Inštituta za znanost je razvil orodje, ki izkorišča ORNL spalacijski nevtronski vir, s katerim je možno opazovati skrivnosti razpadanja vodnih molekul.

Izkazalo se je, da razpadanje molekul poteka na dva različna načina, eden pri nižjem tlaku in drugi pri večjem. “Te ugotovite bodo vplivale na naše razumevanje tega, kako se led obnaša v ekstremnih razmerah,” je povedal Malcolm Guthrie. Izredne novosti se lahko obetajo tudi na področju čiste energije. Preboj bo pomagal znanstvenikom, da razvijejo nove načine za uporabo neverjetne moči vodika. Te bodo lahko uporabljeni v novih materialov za shranjevanje vodika, v gorivnih celicah, ali drugih alternativnih virih energije. Voda, ki jo je na svetu največ, bo lahko v prihodnosti močan element pri pridobivanju čiste in obnovljive energije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.