nedelja, 27 septembra, 2020
Doma Ogrevanje in hlajenje Ogrevanje in energenti S postopkom torefikacije do boljših peletov

S postopkom torefikacije do boljših peletov

Torefikacija je postopek blage toplotne obdelava lesa. Z uporabo te metode lahko izboljšamo tudi lastnosti lesnih peletov za kurjavo, saj se spremeni struktura lesa, izsuši se vlaga in hlapne snovi. Peleti tako postanejo okolju prijaznejši in še enostavnejši za uporabo v gospodinjstvih in industriji.

Torefikacija je postopek toplotne obdelave, ki poteka pri temperaturi od 250 do 350 stopinj Celzija. Postopek traja približno 30 minut, pri tem material ne izgoreva. Postopek se lahko uporablja za vse ekološke lesne proizvode. Pomembno je, da je prisotnost vode v lesu minimalna.


Pri toplotni pretvorbi materiala se lastnosti različnih surovin vse bolj homogenizirajo. Tako dobimo nov standardiziran proizvod, ki ni odvisen od pomanjkljivosti prvotnih materialov. Po postopku material postane hidrofoben, oziroma vodoodporen, kar pomeni, da se lahko hrani dlje časa in ne razpade.


Po izvedeni torefikaciji les postane krhek. Zato z relativno malo vložene energije lahko takšen les zmeljemo v prah. To je pomembno za sežig v kurilnih napravah na premog. Zaradi izhlapevanja organskih komponent nova snov izgubi približno 30 odstotkov teže, medtem ko se vrednost pepela zmanjša le za 10 odstotkov.

Produkt
 torefikacije lesa (lesni prah) se lahko stisne v pelete (ali brikete) in tako ustvarimo gorivo s homogenimi lastnostmi, ki je izredno trajno in primerno za takojšnjo uporabo. Peleti so tudi enostavni za pakiranje in prevažanje.

V Evropi se že postavljajo prve proizvodnje za industrijsko proizvodnjo, ki bodo izvajale ta postopek, saj se je izkazalo, da imajo takšni peleti izredno visoko kurilno vrednost v primerjavi z navadnimi peleti. V naslednjih letih naj bi bili toreficirani peleti dostopni tudi na našem trgu.

Video prikazuje mobilno torefikacijsko napravo.

S spleta

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

11,788FansLike
313FollowersFollow
247FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Kako velik naj bo vaš bojler?

Grelnik vode ali po domače rečeno bojler je ključni element vsakega doma. Najdemo ga v kopalnicah in kuhinjah, je pa pomemben zato, ker omogoča...

Pet ključnih argumentov za kovinsko kritino Gerard

Nakup strehe predstavlja precejšnjo naložbo, zato smo vam v pomoč pri odločitvi pripravili nekaj osnovnih napotkov.Ker strehe ne menjavamo vsako leto — dinamične vremenske...

Čiščenje žlebov je nujno potrebno opravilo, nikar ne pozabite nanj

Žlebove, ki opravljajo pomembno vlogo odvajanja meteorne vode, je potrebno vsaj dvakrat letno pregledati, preveriti tesnost in očistiti, da se izognete vsem težavam, ki...

Kdaj ste nazadnje očistili odtok?

Na odtoke običajno pomislimo le takrat, ko se nam zamaši. Če imamo srečo, ga lahko takrat odmašimo s preprosto mešanico sode bikarbone in alkoholnega...