S postopkom torefikacije do boljših peletov

Torefikacija je postopek blage toplotne obdelava lesa. Z uporabo te metode lahko izboljšamo tudi lastnosti lesnih peletov za kurjavo, saj se spremeni struktura lesa, izsuši se vlaga in hlapne snovi. Peleti tako postanejo okolju prijaznejši in še enostavnejši za uporabo v gospodinjstvih in industriji.

Torefikacija je postopek toplotne obdelave, ki poteka pri temperaturi od 250 do 350 stopinj Celzija. Postopek traja približno30 minut,pri tem material ne izgoreva. Postopek se lahko uporablja za vse ekološke lesne proizvode. Pomembno je, da je prisotnostvode v lesuminimalna.


Pri toplotni pretvorbi materiala se lastnosti različnih surovin vse boljhomogenizirajo. Tako dobimo nov standardiziran proizvod, ki ni odvisen od pomanjkljivosti prvotnih materialov. Po postopku material postane hidrofoben, oziromavodoodporen, kar pomeni, da se lahkohrani dlje časa in ne razpade.


Po izvedeni torefikaciji les postane krhek. Zato z relativno malo vložene energije lahko takšen les zmeljemo v prah. To je pomembno za sežig v kurilnih napravah na premog. Zaradi izhlapevanja organskih komponent nova snovizgubi približno 30 odstotkov teže, medtem ko se vrednost pepela zmanjša le za 10 odstotkov.

Produkt
torefikacije lesa (lesni prah) se lahkostisne v pelete(ali brikete) in tako ustvarimo gorivo s homogenimi lastnostmi, ki je izrednotrajno in primerno za takojšnjo uporabo. Peleti so tudi enostavni za pakiranje in prevažanje.

V Evropi se že postavljajo prve proizvodnje za industrijsko proizvodnjo, ki bodo izvajale ta postopek, saj se je izkazalo, da imajo takšni peletiizredno visoko kurilno vrednost v primerjavi z navadnimi peleti. V naslednjih letih naj bi bili toreficirani peleti dostopni tudi na našem trgu.

Video prikazuje mobilno torefikacijsko napravo.

S spleta

LEAVE A REPLY

Please enter your name here
Please enter your comment!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.