Ste pripravljeni na ogrevalno sezono?

Napis Home s srčkom na predpražniku
Z ustreznim ogrevanjem bo vaš dom pravo zavetje v mrzlih zimskih dneh.

Zima je spet tu, z njo pa tudi ogrevalna sezona. V mesecih, ko so zunanje temperature tako nizke, da večino časa najraje preživimo v zavetju toplega doma v družbi svojih najbližjih, je še kako pomembno, da ustrezno vložimo v ogrevanje in si priskrbimo varčno napravo, kot je plinska peč.

Preverite tudi, kako čim ugodneje vložiti sredstva v vir toplote, in se poučite o preprostih trikih, s katerimi boste precej znižali vaše mesečne stroške.

Preprosti triki za znižanje stroškov ogrevanja

Kaj lahko izboljšamo ali uvedemo v naše domove, da bodo stroški ogrevanja čim nižji? Preverite strokovne nasvete na portalu Zemeljski plin o varčnih energentih, izolaciji vašega doma in spreminjanju majhnih vsakodnevnih navad, ki bodo močno vplivali na vaše račune za ogrevanje v času, ko so cene energentov v Sloveniji precej visoke.

Izolirajte svoj dom, da zmanjšate nepotrebne toplotne izgube

Ključ do zmanjšanja toplotnih izgub je dobra izolacija na ranljivih območjih, kot so stropi in stene.

·         Preverite izolacijo sten

Več kot tretjina toplote, izgubljene v značilni neizolirani hiši, gre skozi stene. Če najdete luknjo, jo napolnite s penasto izolacijo.

Trdne stene je ravno tako mogoče izolirati, vendar gre za bolj zapleten in drag postopek, ki vam ga vsekakor priporočamo, a se ga je morda bolje lotiti v poletni sezoni.

·         Preverite izolacijo na podstrešju/strehi

Skoraj tretjina toplote, izgubljene v značilnem neizoliranem domu, uide skozi streho. Da bi to preprečili, naj bo v mansardi najmanj 120 mm izolacije.

·         Preverite svoja okna

Če so vaša okna zaščitena samo z enim steklom, razmislite o nadgradnji na dvojno ali celo trojno zasteklitev, da zmanjšate izgubo toplote skozi steklo. Tudi uporaba zaves ponoči pomaga ustvariti dodatno zaščitno plast izolacije.

·         Poiščite nezaželene odprtine

Nezaželene odprtine spuščajo hladen zrak v stanovanje in toplemu zraku omogočajo, da izstopi. Eden najcenejših načinov za preprečevanje toplotnih izgub je obdelava področij, kot so okvirji vrat in oken, poštni nabiralniki in druge lopute.

Če imate kamin, ki ga ne uporabljate, namestite pokrovček na dimnik. S prilagodljivim polnilom na osnovi silikona lahko zapolnite praznine v talnih deskah in obodih.

Spremenite svoje navade in presenečeni boste nad prihranki

Obstaja še veliko drugih preprostih trikov, ki jih lahko brez težav uvedete v svoj vsakdan, da se izognete nepotrebni porabi energije in znižate stroške komunalnih storitev.

Naj jih naštejemo zgolj nekaj:

  1. Ne zapravljajte energije za ogrevanje cele hiše vso noč.
  2. Ko neke naprave ne potrebujete, jo tudi ugasnite, saj lahko v stanju pripravljenosti porabi kar do 75 % energije.
  3. Ko zapustite sobo, ugasnite luči in izklopite računalnike, ko jih ne uporabljate.
  4. Polnilnike odklopite iz vtičnice, tudi če niso priključeni na napravo.
  5. V kotličku zavrite samo toliko vode, kolikor je potrebujete.
  6. Redno odmrzujte zamrzovalnik in preverjajte tesnila na vratih hladilnika in zamrzovalnika.
  7. Vrat hladilnika ne puščajte odprtih dlje, kot je to potrebno.
  8. Ne sušite oblačil na radiatorjih.
  9. Ne škodi pa niti nošenje dodatne plasti oblačil v zimskih mesecih.
Deklica pred radiatorjem
Ali veste, katera vrsta energenta je najbolj ekonomična?

Menjava energenta za ogrevanje na plin

Najbolj zanesljiva in dolgotrajna rešitev, ki bo resnično znižala stroške ogrevanja in prispevala k prihrankom vsako sezono, je menjava vašega energenta za zemeljski plin in vgradnja plinske peči.

Zemeljski plin je namreč precej cenejši od katere koli druge vrste energenta.

Zemeljski plin zniža stroške ogrevanja tudi do 70 odstotkov

Nakup energentov za povprečno slovensko družino pomeni velik strošek, saj je treba domove ogrevati tudi več kot 200 dni na leto. Pozabite na staromodne načine ogrevanja, kot sta kurilno olje in utekočinjen naftni plin, in preklopite na zemeljski plin – vložite v eno najsodobnejših ogrevalnih tehnologij. Ne le da boste s tem močno znižali stroške ogrevanja, temveč boste tudi povečali udobje in izboljšali kakovost zraka.

Plinska peč je najcenejša ogrevalna naprava

Plinska peč je v primerjavi z ostalimi ogrevalnimi sistemi cenovno daleč najugodnejša izbira, saj zagotavlja odličen izkoristek energije. Obenem je tiha in majhna ter za delovanje ne potrebuje dodatne zunanje enote.

Ko v dom namestite plinsko napeljavo in vgradite plinsko peč, se lahko odločite tudi za priklop plinskega štedilnika in žara, ki zagotavlja neverjetne gurmanske užitke.

Energetska učinkovitost in ugodje v hladnih dneh

Ugodna cena zemeljskega plina vam bo prinesla dolgoročen prihranek, obenem pa povečala udobje zimskega vsakdana. Preverite ponudbo pri lokalnih operaterjih, ki vklop ogrevanja na zemeljski plin ponujajo v kar 84 slovenskih občinah in imajo že več kot 130.000 zadovoljnih uporabnikov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.