Obnovljivi viri energije rastejo prepočasi, da bi ustavili podnebne spremembe

Tradicionalne vetrne turbine z lopaticami
Tradicionalne vetrne turbine z lopaticami

Nova raziskava, objavljena v Nature Energy, kaže, da je stopnja rasti vetrne in sončne energije nižja, kot je potrebna za zaustavitev podnebnih sprememb. Raziskava, ki sta jo izvedli Tehnološka univerza Chalmers, Univerza Lund na Švedskem in Srednjeevropska univerza v Avstriji, je pokazala, da se nobena država ne razvija dovolj hitro, da bi omejila globalno segrevanje nad 1,5 stopinje Celzija. Raziskava je pokazala, da proizvodnja obnovljivih virov energije narašča z žalostno hitrostjo.

Raziskovalci so pregledali proizvodnjo obnovljive energije v 60 državah in ugotovili, da je bila stopnja rasti vetra in sonca nižja od zahtevane v skoraj vseh državah. Po mnenju The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) je za ohranitev globalnega segrevanja pod 1,5 ali 2 stopinji Celzija potrebna od 1,4 do 3-odstotna letna stopnja rasti obnovljivih virov energije.

»To je prvič, da je bila največja stopnja rasti v posameznih državah natančno izmerjena in kaže na ogromen obseg izziva zamenjave tradicionalnih virov energije z obnovljivimi viri, pa tudi na potrebo po raziskovanju različnih tehnologij in scenarijev,« je povedala Jessica Jewell, izredna profesorica za energetske prehode na Tehnološki univerzi Chalmers.

V analizi 60 največjih držav so raziskovalci ugotovili, da je največja stopnja rasti vetrne energije na kopnem v povprečju 0,8 % celotne oskrbe z električno energijo na leto in 0,6 % za sončno energijo. Te številke so veliko nižje od napovedi IPCC. Med pregledanimi državami so le manjše, kot so Portugalska, Čile in Irska, dosegle pomembne stopnje rasti nad 2 % za veter in 1,5 % za sončno energijo.

Aleh Cherp, profesor okoljskih znanosti in politike na Srednjeevropski univerzi in Univerzi v Lundu, pravi, da ves svet zdaj zamuja. V skladu s Pariškim podnebnim sporazumom mora svet ohranjati globalno segrevanje pod 1,5 stopinje Celzija na podlagi predindustrijskih ravni, da prepreči nevarne podnebne pojave. Žal je počasen napredek ostal kamen spotike po vsem svetu.

»Med večjimi državami je le Nemčija doslej uspela vzdrževati rast vetrne energije na kopnem, primerljivo s srednjimi scenariji stabilizacije podnebja. Z drugimi besedami, da bi ostali na pravi poti do podnebnih ciljev, bi moral ves svet graditi vetrno energijo tako hitro, kot je Nemčija zgradila pred kratkim,« je dejal Cherp.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.