Hrvaška za en mesec zamrzuje ceno goriva

Hrvaška zamrzuje cene goriva za prihodnji mesec dni
Hrvaška zamrzuje cene goriva za prihodnji mesec dni

V dneh, ko beremo le o zviševanju cen, so se naši južni sosedje odločili za nekoliko drugačen pristop. Hrvaška vlada se je odločila, da bo ceno goriva za mesec dni zamrznila, po tem, ko so cene v preteklih dneh poskočile v nebo. Kot je potrdil hrvaški premier bo en mesec stanje tako, upanje na stabilizacijo trga bo ostalo na zelo visokem nivoju. Kakšne cene imajo Hrvati in kakšne so cene pri nas?

Do sredine novembra bo cena zamrznjena

»Smo mnenja, da je odločitev, ki je omejena na določen čas, primerna trenutku,« je o odločitvi povedal hrvaški premier Andrej Plenkovič in dodal, da s tem ne bi smeli imeti težav distributerji in proizvajalci. Da je temu tako so že sporočili iz hrvaškega naftnega podjetja Ina, ki je odločitev vlade sprejela spoštljivo in s strinjanjem. Kljub strinjanju so se odločili za umik premium goriv, ki jih bodo točili le do izteka zalog, saj si ne želijo prevelik posledic pri poslovanju.

Hrvaška vlada je ceno litra goriva europlus ustavila pri 1,48 evra. Cena dizelskega goriva je ustavljena na 1,46 evra. Po svetu cene goriva še naprej poskakujejo in povsod dosegajo rekordne vrednosti. Hrvaški minister za gospodarstvo Tomislav Čorić je omenil, da se bo za ohranjanje take cene goriva hrvaška odrekla tudi delu proračunskih prihodkov. Če bo temu tako bomo sicer videli, a Hrvati se lahko vsaj delno veselijo te zamrznitve. Vsaj do petnajstega novembra se cena goriva pri njih ne bo spreminjala oziroma višala. Nižanja cen nikakor ne pričakujejo, upajo pa, da bo kmalu prišlo do stabilizacije cen na tržišču.

Hrvaško naftno podjetje Ina se strinja z odločitvijo vlade
Hrvaško naftno podjetje Ina se strinja z odločitvijo vlade

Kako je pri nas s ceno goriva?

Hrvaško gorivo je glede na njihovo plačo najdražje v Evropi, so povedali pri hrvaški vladi. Strokovnjaki so mnenja, da bi se morale znižati marže, ki jih postavljajo bencinske črpalke in ne davki sami. Kako bo z gorivom in njegovo ceno v Sloveniji bomo videli v naslednjih dneh, nikakor pa projekcije niso pozitivne ali vesele. Pri nas je cena enega litra 95-oktanskega goriva trenutno 1,359 evra, dizelsko gorivo pa se je ta teden ustavilo pri 1,469 evra.

Cene goriva se še vedno višajo
Cene goriva se še vedno višajo
Prejšnji članekTesla postala peto podjetje, ki je preseglo 1 bilijon vrednosti
Naslednji članekSte pripravljeni na ogrevalno sezono?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.