torek, 29 septembra, 2020
Doma Ogrevanje in hlajenje Ogrevanje in energenti Sestavite si sprejemnik sončne energije iz plastenk

Sestavite si sprejemnik sončne energije iz plastenk

Upokojeni brazilski mehanik, José Alano, je izumil sprejemnik sončne energije, ki poleg tega da pridobiva energijo iz obnovljivega vira, je sestavljen iz recikliranega materiala – plastenk. Zgradite si ga lahko sami.

Prototip sprejemnika sončne energije je v uporabi od leta 2002 in od takrat poskuša José Alano s predavanji in delavnicami razširiti idejo po Braziliji. Za izgradnjo sprejemnika sončne energije iz plastenk potrebujete:

  • 60 dvo-litrskih plastenk,
  • 50 terapakov,
  • cev iz PVC-ja s premerom 100 mm (70cm),
  • cev iz PVC-ja s premerom 20 mm (11,7m),
  • štiri 90 stopinjska PVC kolena premera 20 mm,
  • T kos iz PVC-ja, premera 20 mm,
  • 20 mm pokrove iz PVC-ja ter
  • drugi drobni mterial.

José Alano je želel izdelati sprejemnik sončne energije, ki bi bil preprost, poceni in bi ga vsakdo lahko naredil sam. Glavne gradnike prestavljajo odpadne plastenke (PET) in tetrapak embalaže za mleko.

Jose Alano in njegova žena sta prvi prototip zgradila s 100 plastenkami in 100 kartonov mleka. Prototip odlično deluje že več kot deset let. Z izumom sta poskrbela za odgovoren način ponovne uporabe odpadkov, ter jim dala novo življenje.

Od izuma v letu 2002, je v tem času, Jose Alano poskrbl tudi za širitev ideje po Braziliji, z organizacijo konferenc in delavnic v šolah in v sosednjih skupnostih. Tudi lokalne oblasti, mediji in celo javne službe so pripomogli k širjenju te ideje.

Več kot 7.000 ljudi v zvezni državi Santa Catarina že koristi energijo, ki jo proizvajajo doma narejeni sprejemniki sočne energije. V zvezni državi Paraná je število sprejemnikov nameščenih v prvem letu (2008), doseglo številko 6.000.

Če želite sami izdelati takšen sprejemnik sončne energije, so vam lahko v pomoč navodila, sicer v Portugalščini, na sledeči povezavi.

To je še en dokaz, da so lahko obnovljivi viri energije poceni in dostopni vsem.

S spleta

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

11,788FansLike
313FollowersFollow
247FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Prostor za vse vrste srečanj

Družinska kopalnica je tisti prostor, kjer se dnevno srečujemo med hitenjem in skrbjo zase. Geberit na tem mestu ponuja nekaj namigov, kako kar najbolje...

Naročite vodič po prenovi doma

Tudi vi načrtujete prenovo doma, pa ne veste, kako bi se je lotili? Potem vam bo zelo prav prišel Ytong vodič po prenovi, ki...

In če bi vaš račun za ogrevanje znašal 0 evrov?

Ste vedeli, da je lahko vaša stanovanjska ali počitniška hiša, koča, garaža ali drugi objekt prezračen, suh in topel brez obratovalnih in vzdrževalnih stroškov?...

Ukinitev vozil na fosilna goriva do leta 2030

Prodaja električnih vozil je v vzponu, zato se napoveduje prepoved uporabe fosilnih goriv do leta 2030. To bi pospešilo prodajo električnih in drugih vozil,...