Čiščenje jedrske nesreče v Fukušimi lahko traja celih 40 let!

Jedrska tehnologija je morda eden najbolj učinkovitih načinov pridobivanja električne energije in v dobrih pogojih tudi izredno čista oblika (če seveda odštejemo jedrske odpadke, ki pri tem nastajajo), a v primeru naravnih nesreč, postane to ena najbolj človeštvu nevarnih oblik pridobivanja energije. To Japonci doživljajo na domačih tleh. Čiščenje jedrske nesreče v Fukušimi naj bi namreč trajalo kar dolgih 40 let!

Ekipa iz Mednarodne agencije za jedrsko energijo (International Atomic Energy Agency – IAEA) je pred kratkim napovedala, da bo Japonska potrebovala več kot 40 let za razgradnjo elektrarne Fukušima. Vodja IAEA oddelka za čiščenje katastrof Juan Carlos Lentijo je povedal, da so poškodbe v jedrski elektrarni tako zapletene, da je nemogoče napovedati, kako dolgo še lahko traja čiščenje. Obenem je pozval tudi glavnega japonskega proizvajalca jedrske energije TEPCO, da izboljša razmere na objektu.

 

Lentijo je japonskim oblastem napovedal: “Čas trajanja projekta razgradnje elektrarne je nekaj, kar lahko določite v vaših načrtih. Vendar bo, po mojem mnenju, skoraj nemogoče, da se razgradi tako zapleten objekt v manj kot tridesetih ali štiridesetih letih!

Medtem ko prejšnje napovedi ocenjujejo, da bi čiščenje lahko trajalo tudi do 40 let, pa obstajajo pomisleki, da trenutna tehnologija ni primerna za varno odstranitev stopljenega jedrskega goriva. Doodstranitve morajo biti reaktorji hlajeni, inštalacije pa zavarovane in stabilne. Vsi ti izzivi bodo seveda le še podaljšali čas varne razgradnje elektrarne.

 

V zadnjih nekaj tednih se, že tako hudo poškodovana jedrska elektrarna, ubada s številnimi težavami, ki segajo od obsežnih izpadov električne energije, do uhajanja visoko radioaktivne vode iz podzemnih vodnih bazenov. Zgodilo se je že, da je podgana povzročila kratek stik na centralni nadzorni paneli, kar je povzročilo obsežen izpad hlajenja radioaktivnih jeder za 30 ur.

Vse te težave porajajo tudi vprašanja, ali bo elektrarna prenesla dolgotrajni proces razgradnje. Japonski uradniki tako že razmišljajo o ponovnem pregledu načrtov razgradnje in o rešitvah, kako zmanjšati tveganja in nevarnosti ob tem.

Lentijo je opozoril še na morebitne nove težave, ki bodo še nastopile: “Za pričakovati je, da bo v tako kompleksnem procesu prišlo do dodatnih zapletov. Pomembno je, da ima Japonska zelo dober pregled nad morebitnimi problemi, da se te že predhodno zazna in vzpostavi izravnalne ukrepe, ki bodo morebitne težave odpravili, še preden bodo dejansko nastopile.”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.