Servis ogrevalnega sistema po koncu kurilne sezone

Servis ogrevalnih naprav po koncu kurilne sezone
Servis ogrevalnih naprav po koncu kurilne sezone

Konec ogrevalne je že tu oziroma se že močno bliža. Letošnje leto nam ni prihranilo s slabim in mrzlim vremenom zato strokovnjaki napovedujejo, da je ogrevalna sezona nekoliko daljša. Ob koncu in pred novo ogrevalno sezono, pa moramo poskrbeti za servis ogrevalnih naprav in teles v našem domu. Tako kot avto potrebuje redni servis, je prav ta ključen za dolgotrajno in brezhibno delovanje naših ogrevalnih naprav.

Zakaj opraviti servis in pregled po koncu ogrevalne sezone?

Redno vzdrževanje ogrevalnih naprav (ali katere koli druge naprave) bo le tem zagotovilo dolgo, zanesljivo in brezhibno delovanje. Če za primer vzamemo pvprečno toplotno črpalko, katere povprečna življenjska doba je petnajst let, bo to le stežka doživela brez vzdrževanja. Pričela se bo kvariti, sistemi bodo odpovedovali in potrebne bodo zamenjave. S pregledom in servisom po koncu ogrevalne sezone pa z vzdrževalnimi deli poskrbimo za to, da nam ne bo potrebno razdajati denarja še za popravila.

Ne čakajte do zadnjega dneva

Velika napaka uporabnikov je ta, da s servisom in možnimi popravili čakajo na začetek nove kurilne sezone. Takrat imajo serviserji največ dela, obenem pa se lahko hitro zgodi, da boste čakali tudi na nove dele ali novo ogrevalno telo. Ne odlašajte do zadnjega dne in to raje storite čim prej. Mojstri v Sloveniji lahko opravijo servis plinskih peči, servis plinskega gorilnika, servis oljnih gorilcev, servis klimatskih naprav, servis prezračevalnih naprav, servis toplotne črpalke, servis oljnega gorilnika, redni letni pregled plinske peči, servis plinskega kotla in pečice, servis peči in naprav.

Cena servisa ni tako pomembna

Tako kot pri rednem servisu našega vozila, se tudi pri tem servisu ni potrebno preveč ukvarjati s samo ceno. Vsekakor moramo paziti, da nas ne bi po kakšnem slučaju »prinesli okoli«, a je cena pregleda vseeno cenejša kot konstantna popravila zaradi nevzdrževanja. Sama cena pa je tudi odvisna od vrste ogrevalnih naprav, ki jih imate v domu in obsežnosti servisa.

Servis ogrevalnih naprav
Servis ogrevalnih naprav je izjemno pomembno opravilo po koncu kurilne sezone

Pregled inštalacij in sistemov

Pri vsaki različici ogrevalnih naprav so v osnovi enaki pregledi in servisi. Preveri se samo ogrevalno napravo z vsemi obstoječimi sistemi in inštalacijami, tako kot smo zapisali pri toplotni črpalki. Serviser bo preveril čistost in delovanje kotla, delovanje ventilov, črpalke, radiatorje in cevovode.

Toplotne črpalke

Serviserji pri pregledu toplotne črpalke preverijo približno deset ključnih točk, da bo naprava lahko brez težav delovala še naprej. Pregleda se samo delovanje toplotne črpalke, uparilnika, odvoda kondenzata, hladilnega sistema, električnih elementov, regulacije, tipal temperature in količino tlaka ter hladiva. Serviser vam lahko ponudi tudi novosti na področju toplotnih črpalk.

Dimnikarji spadajo zraven

Če svoj dom ali prostore ogrevate s pečjo na drva ali pelete imate tudi dimnik. Tu vam bo prav prišel tudi dimnikar, ki bo očistil in preveril delovanje dimnika in sorodnih elementov, ki so v peči in ogrevalnih napravah. Zaradi zamašenega dimnika se močno poveča poraba energenta in zmanjša izkoristek. Pregled dimnika pa je pomemben tudi za vaše zdravje, saj nočemo, da pride do uhajanja dimov.

Tudi dimnikarji vam bodo priskočili na pomoč
Tudi dimnikarji vam bodo priskočili na pomoč
Prejšnji članekSELTRON predstavlja: Evolucija lokalnega prezračevanja 
Naslednji članekPrenovljene oznake na pnevmatikah v EU
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.