Prenovljene oznake na pnevmatikah v EU

Prenovljene oznake na pnevmatikah v Evropski uniji
Prenovljene oznake na pnevmatikah v Evropski uniji

Začele so veljati nove oznake za pnevmatike. Po celotni Evropski uniji so z majem začele veljati oznake, ki bodo potrošnikom prinesle preglednejše informacije o lastnostih pnevmatik. Poleg preglednosti, naj bi bilo samih informacij več kot do zdaj, oznake pa naj bi bile bolj razumljive. Do dodatnih podatkov o pnevmatiki lahko potrošniki dostopajo preko QR kode, ki se nahaja na oznaki. Ta jih odpelje do dodatnih podatkov v evropski podatkovni zbirki.

Prenovljene oznake na pnevmatikah

Na prenovljeni oznaki sta prenovljena tudi razreda zavorne učinkovitosti na mokrem in kotalnega upora. Razred kotalnega hrupa je zdaj označen s številom decibelov in črkami (A,B,C).

Uvedena sta nova piktograma. Prvi nam pove, če gre za pnevmatiko brez žebljev z oprijemom na ledu, ki izpolnjuje standard ISO. Drugi pa nam pove ali pnevmatika po oprijemu na snegu izpolnjuje homologacijske standarde EU.

Nove oznake EU, glede na vsebino
Nove oznake pnevmatik v EU, glede na vsebino

Od zdaj morajo biti z oznake EU za pnevmatike na voljo tudi za težka gospodarska vozila. Na oznaki sicer ostajajo razredi od A do C. Razred C1 je namenjen avtomobilom, C2 pa kombiniranim avtomobilom. Prav pri teh dveh pa se bodo pnevmatike, ki so bile prej uvrščene v razred E (kotalni upor, oprijem na mokrem), zdaj uvrščene v razred D. Tiste iz razredov F in G pa bodo zdaj v razredu E.

Nove oznake EU, glede na razred
Nove oznake pnevmatik v EU, glede na razred

Dostop do podatkov EPREL preko QR kode

Do zbirke EPREL (European Product Registry for Energy Labelling) lahko potrošniki dostopajo s skeniranjem QR kode, ki se nahaja v zgornjem desnem kotu oznake. Tam so zbrani informacijski listi izdelkov, ki vsebujejo vse vrednosti pnevmatike z oznake, datum začetka in konca izdelave pnevmatike. V zbirko EPREL vnaša podatke proizvajalec pnevmatik.

Kot smo omenili, naj bi nove oznake prinašale določene prednosti za potrošnike. Ena izmed teh so preglednejši podatki o lastnostih pnevmatike. Oznake pa bodo potrošnikom pomagale izbirati varčnejše pnevmatike, dobili pa bodo tudi podatek o zavorni poti. Oboje prinaša manjši strošek goriva, manjše emisije, več cestne varnosti in manj zvočnega onesnaževanja.

Prejšnji članekServis ogrevalnega sistema po koncu kurilne sezone
Naslednji članekRok za vračilo dohodnine in čas za nove info izračune
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.