Predstavljamo VIA – centralni nadzorni sistem za stavbe za iPad

Naj vaš iPad postane vaš termostat. Imejte dom na svoji dlani. Upravljajte s temperaturo, prezračevanjem, razsvetljavo, žaluzijami, … Oglejte si svoj dom v interaktivnem 3D pogledu, prihranite energijo s hibernacijo stavbe z enim samim dotikom. Vaša stavba v preprosti aplikaciji, ki omogoča “manj, a bolje”. Z aplikacijo VIA lahko odstranite termostat z vaše stene za vedno.

Podjetji Andivi in Menerga sta predstavili aplikacijo VIA – sistem za upravljanje stavbe in hišno avtomatizacijo preko iPada (www.via-app.com), ki omogoča upravljanje temperature, prezračevanja, razsvetljave, žaluzij in oken v hišah in nestanovanjskih stavbah.

 

VIA je prvi sistem za upravljanje hiše ali stavbe, ki bo iz sten za vedno odpravil termostat – nepotreben dodatek v vašem domu, ki sedaj ne bo več kazil sten. Hišna avtomatizacija z aplikacijo VIA postaja bistveno bolj razumljiva, preprosta za uporabo in uporabniku prijazna. Verjamemo, da bo uporabniška izkušnja, ki jo kreira VIA za vedno spremenila način, kako ljudje upravljajo s svojim domom ali poslovno stavbo ter posledično spodbudila in izboljšala količino privarčevane energije.

 

VIA je odličen izdelek za lastnike stanovanjskih in nestanovanjskih stavb, saj jo je mogoče na preprost način individualno prilagoditi vsaki stavbi in specifikam njenega delovanja.

 

“Obstoječi sistemi za upravljanje stavb niso uspeli rešiti večih ključnih problemov hišne avtomatizacije. Povezujejo preveč naprav, s preveč različnimi lastnostmi in skušajo omogočiti več svobode za uporabnika, s tem, da mu dajejo več izbire in možnosti. Stavbe tako postanejo preveč “pametne”, upravljanje doma pa hitro prezapleteno za uporabnika,” pravi Danijel Muršič, direktor podjetja Andivi. “Ločili smo energetsko upravljanje od klasičnega informacijskega upravljanje stavbe in sledili naši ideji, ki je temeljila na preprostosti. Verjamemo, da bodo ljudje privarčevali več, če bo varčevanje enostavno in hkrati zabavno. Zato smo ustvarili enostaven izdelek z intuitivnim uporabniškim vmesnikom, ki omogoča upravljanje stavbe na privlačen način.”

 

“Temeljito smo razmislili o oblikovanju celostne uporabniške izkušnje okoli izdelka – od uporabniške izkušnje izdelka in grafičnega vmesnika, pa vse do izkušnje s fizično namestitvijo in parametriranjem aplikacije. Naš cilj je bil, da naredimo aplikacijo VIA prijazno za uporabo, kakor tudi prijazno do tistega, ki jo bo implementiral v stavbo,” pravi Tadej Muršič, ki je vodil projekt in skrbel za uporabniško izkušnjo izdelka.

 

“Naš namen je bil, da je VIA enostavno prilagodljiva vsaki stavbi, hitra in preprosta za namestitev ter neodvisna od vgrajene strojne opreme,” je povedal Zdenko Gacar, razvojno-tehnični vodja aplikacije VIA. “Kljub temu smo želeli, da aplikacija omogoča individualno prilagoditev določenim zahtevam stavbe ali uporabnika.”

 

Lastnosti izdelka:

 • upravljanje s celotno stavbo: temperaturo, prezračevanjem, razsvetljavo, senčili, okni, …
 • varčevanje energije s pomočjo energetske hibernacije stavbe z enim samim dotikom,
 • spremljanje porabe energije stavbe, finančnega prihranka in CO2 odtisa,
 • vpogled v vašo strojnico.

Ključne prednosti VIA sistema:

 • interaktivna nadstropja stavbe v aplikaciji so prikazana v razmerju z dejansko stavbo,
 • podatki so varno skladiščeni v oblaku,
 • različni uporabniški profili za dostopanje do različnih delov in nadstropij stavbe.

 

VIA sistem je:

 • neodvisen od strojne opreme (lahko se poveže in deluje s kakršnimkoli obstoječim sistemom avtomatizacije preko različnih protokolov),
 • podpira glavne standardne komunikacijske protokole znotraj ene stavbe (KNX, Modbus, BACnet)
 • v kompletu z micro serverjem Server (Linux),
 • ima bogat API pripravljen za takojšnjo rabo.

 

Razpoložljivost

Sistem VIA je na voljo od danes naprej po vsem svetu. Konfiguracija sistema je daljinska, namestitev pa je lahko opravljena s strani lokalnega elektro inštalaterja (ali tudi uporabnika samega). VIA je na voljo kot samostojen sistem ali kot nadgradnja vašega obstoječega sistema hišne oz. stavbne avtomatizacije.

 

Vizija – kaj načrtujemo za prihodnost:

 • razširitev na druge mobilne platforme (Android, Windows Phone),
 • “geo-lokacijsko varčevanje energije” (varčevanje energije na podlagi geografske lokacije uporabnika),
 • razširitev API-ja,
 • integracija s “tretjimi strankami”.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.