Povečanje stroškovne učinkovitosti skupin HSE je nujen za njen obstanek

Skupina HSE, je v intenzivnem investicijskem ciklu, v središču katerega je gradnja nadomestnega bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6), ter pred tržno in poslovno zahtevnim obdobjem, ki ga zaznamujejo zaostrene razmere na trgih električne energije v Evropi. Rezultati primerjalne analize stroškovne učinkovitosti, kažejo, da je v skupini HSE velik potencial za znižanje stroškov poslovanja. Takšno znižanje je predpogoj za izvedbo načrtovanih projektov na področju proizvodnje električne energije, za uspešno poslovanje skupine HSE ter nenazadnje za nemoteno delovanje slovenske energetike kot celote.

Nizke cene električne energije in s tem posledično nižji prihodki od dejstvu, da je HSE v zadnjih nekaj letih pričel obsežen investicijski cikel, postavljajo skupino HSE v položaj, ko mora za nemoteno poslovanje, ohranjanje finančne stabilnosti in doseganje zastavljenih ciljev izvesti obsežne ukrepe s ciljem racionalizacije poslovanja, povečanja dobičkonosnosti in predvsem izboljšanja likvidnostne situacije.

Na osmi strateški konferenci skupine HSE aprila letos je bil sprejet tudi dogovor o izvedbi primerjalne analize stroškov po posameznih družbah skupine HSE. Izvedla jo je družba PWC, ki je bila izbrana na osnovi zbiranja ponudb. Analiza je pokazala, da je skupni potencial prihranka družb skupine HSE na leto skoraj 50 milijonov evrov, upoštevajoč potencialne prihranke v podpornih storitvah na eni ter v proizvodnji in inženiringu na drugi strani.

“Rezultati primerjalne analize so celotni skupini HSE nastavili ogledalo in nam pokazali, da smo stroškovno premalo učinkoviti. Če želimo prestati konsolidacijo energetske industrije, ki je značilna za celotno Evropo, je potrebno že danes začeti korenito spreminjati pristop k delovanju in poslovanju. Znižanje stroškov je ključnega pomena – a to, kako bo to znižanje izvedeno, še ni določeno. Primerjalna analiza je bila zgolj posnetek stanja; nadaljnji koraki bodo predmet konkretnih razgovorov s predstavniki zaposlenih in vodstev družb skupine HSE v prihodnjih tednih,” je poudaril Blaž Košorok,  generalni direktor HSE.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.