Odpadki iz londonskih kuhinj bodo poganjali elektrarno!

Voda iz reke Thames in odpadno olje bo poganjalo elektrarno, ki bo zagotavljala energijo Londončanom in napravam za čiščenje odplak.

V Londonu poteka posebna akcija, v kateri pobirajo ostanke olja iz fritez iz tisoče londonskih kuhinj, restavracij in živilskih podjetij, katera bodo uporabili kot pogonsko energijo za novo elektrarno. Slednja velja za največjo elektrarno na svetu, ki jo bo poganjala maščoba.

 

Energija iz maščob in olj, ki sicer maši kanalizacijo v prestolnici, bo poganjala tudi večje naprave za odpadne vode in razsoljevanje.

 

Združeno Kraljestvo bo vložilo milijon funtov mesečno v projekt, s katerim bo dnevno zbralo 30 ton masti in olj, kar bo lahko zagotovilo polovico energije za elektrarno. Ostalo se bo pridobivalo iz živalskih in rastlinskih olj.

Elektrarna bo proizvedla 120 GWh (gigavatnih ur) obnovljive energije letno – dovolj za 40.000 domov. Piers Clark, komercialni direktor za Thames Water, je povedal: “Ta projekt je dvojna zmaga (win-win), obnovljivi viri energije, nikakršnega nihanja cen na trgu električne energije in rešitev problema prenasičenja maščobnih odpadkov v londonski kanalizaciji.”

 

Andrew Mercer, izvršni direktor 2OC, ki sodeluje na projektu pa je dejal: “To je dobro za nas, okolje, reko, Thames Water in vse prebivalce Londona.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.