torek, 22 septembra, 2020
Doma Ogrevanje in hlajenje Ogrevanje in energenti Odpadki iz londonskih kuhinj bodo poganjali elektrarno!

Odpadki iz londonskih kuhinj bodo poganjali elektrarno!

Voda iz reke Thames in odpadno olje bo poganjalo elektrarno, ki bo zagotavljala energijo Londončanom in napravam za čiščenje odplak.

V Londonu poteka posebna akcija, v kateri pobirajo ostanke olja iz fritez iz tisoče londonskih kuhinj, restavracij in živilskih podjetij, katera bodo uporabili kot pogonsko energijo za novo elektrarno. Slednja velja za največjo elektrarno na svetu, ki jo bo poganjala maščoba.

 

Energija iz maščob in olj, ki sicer maši kanalizacijo v prestolnici, bo poganjala tudi večje naprave za odpadne vode in razsoljevanje.

 

Združeno Kraljestvo bo vložilo milijon funtov mesečno v projekt, s katerim bo dnevno zbralo 30 ton masti in olj, kar bo lahko zagotovilo polovico energije za elektrarno. Ostalo se bo pridobivalo iz živalskih in rastlinskih olj.

Elektrarna bo proizvedla 120 GWh (gigavatnih ur) obnovljive energije letno – dovolj za 40.000 domov. Piers Clark, komercialni direktor za Thames Water, je povedal: “Ta projekt je dvojna zmaga (win-win), obnovljivi viri energije, nikakršnega nihanja cen na trgu električne energije in rešitev problema prenasičenja maščobnih odpadkov v londonski kanalizaciji.”

 

Andrew Mercer, izvršni direktor 2OC, ki sodeluje na projektu pa je dejal: “To je dobro za nas, okolje, reko, Thames Water in vse prebivalce Londona.

S spleta

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

11,790FansLike
313FollowersFollow
247FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Kakovost zraka v zrakotesno grajenih objektih

Ko govorimo o sodobni stanovanjski gradnji, hitro pridemo do ugotovitve, da je zrakotesnost objektov danes na bistveno višji ravni, kot je bila pri objektih,...

Kako se znebiti muh?

V toplih poletnih mesecih so insekti zaživeli. Zaradi mile pretekle zime se zdi, da jih je še več – s komarji in muhami na...

Energetska prenova: kje začeti?

Stare stavbe so v veliko primerih energetsko potratne. Toplota uhaja skozi neizolirano ali slabo izolirano streho ter slabo izoliran zunanji ovoj stavbe, vrata in...

Raznolika strešna ozelenitev – vrt na strehi

»Poglej, streha  je kot travnik !« Ozelenitve streh v vse večji meri oblikujejo sliko mesta. Tega pa ne ustvarjajo samo zaradi videza, saj zelene...