Knjiga o ozaveščanju in varovanju narave – “Zemlja ima srce!”

Ob svetovnem dnevu varčevanja z energijo, 6. marca 2013, je društvo Jasa, na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport predalo številnim slovenskim knjižnicam 2.000 izvodov knjige Zemlja ima srce. Cilj društva je pripomoči k splošni okoljevarstveni zavesti ljudi – predvsem otrok.

Knjiga je vsebinsko razkošna, vsebuje štiri poglavja, ki so sicer ločena, a so skupaj povezana celota. Prvo poglavje »Otroci slišijo Zemljino srce« je sestavljeno iz del otrok (slike, risbe, pesmi, pripovedi), ki so jih naredili v ustvarjalnem tečaju Onežimo svet.

 

V drugem poglavju »Odrasli o bitju narave« so o pomembnih vprašanjih s področja ekologije spregovorili strokovnjaki: Lučka Kajfež Bogataj, Anton Komat, Alenka Sajovic, Vlasta Krmelj, Branka Mirt, Vesna Smaka Kincl, Karmen Pahor, Marinka Vovk, Janja Klinčar, Ana Vovk Korže, Danijel Vrhovšek, Mateja Leskovar in Katja Vintar Mally. Avtorji na enostaven način predstavijo spoznanja, ki bi jih moral o okolju in svetu poznati vsak posameznik.

 

V tretjem delu knjige »Bitje knjige«, Anej Sam pove šokantno resnico – »Jutri bo prepozno!« Z varovanjem okolja in ohranjanjem narave moramo začeti danes! Vse preveč pozornosti se namenja dobrinam in tehnologiji, pozablja pa se na naravo in duhovne vrednote.

 

Poslednje poglavje »Zemljino srce na dlani« je spev in poklon naravi. Impresivne slike, dragocene misli in verzi o naravi (avtorji: Hölderlin, Kocbek, Ovidij, Dante, Oton Župančič, Levstik, Milan Dekleva, Heidegger, Ivo Andrić, Simon Gregorčič, Neža Maurer, Ciril Zlobec, Jure Detela, Kant, Petronij …) nas opozarjajo na moč in pomembnost narave in okolju v katerem živimo.

 

Knjiga obsega 152 strani, je barvna in tiskana na umetniškem papirju ter vezana s trdimi platnicami. Knjigo lahko prelistate na sledeči povezavi, za več informacij pa obiščite spletno stran društva Jasa.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.