Velika Britanija: Projekt spodbujanja obnovljive toplotne energije

Uporaba obnovljivih virov za proizvodnjo toplotne energije v domovih predstavlja cenejše gorivo, manj emisij CO2 in spodbudo za gospodarstvo brez kakršnihkoli negativnih učinkov. Bodo tako obnovljivi viri toplote spodbudili gospodarstvo?

V Veliki Britaniji se kar 38 % vseh emisij CO2 ustvari zaradi ogrevanja gospodinjstev, ki za to največkrat uporabljajo plin ali elektriko iz termoelektrarn.

 

Glede na to, da bi lahko z uporabo obnovljivih virov energije znižali stroške ogrevanja gospodinjstev in hkrati znižali emisije CO2, so v Veliki Britaniji pričeli s projektom spodbujanja obnovljivih virov za proizvodnjo toplotne energije (Renewable Heat Incentive – RHI) s ciljem, da spodbudijo domačo proizvodnjo in trg teh virov.

 

Tehnologija za to že obstaja in je se v Evropi že dlje časa uporablja, ostaja pa še veliko neizkoriščenega potenciala. Biomasni kotli delujejo na goriva na osnovi lesa, kot so peleti iz stisnjene žagovine, ki lahko gospodinjstva ogrevajo enako kot konvencionalni plinski kotli. Ta goriva izvirajo iz trajnostno upravljanih gozdov, kjer to izrabo izravnajo s posaditvijo novih dreves.

 

Tudi toplotne črpalke zemlja/voda so na voljo. Te izkoriščajo toploto tal oz. skladiščeno toploto iz sonca s pomočjo zemeljskega kolektorja, cevi, napolnjene s tekočino, ki so zakopane pod zemljo. Ta energije se z uporabo toplotne črpalke izkorišča za segrevanje vode v ogrevanem sistemu. Toplotne črpalke zrak/voda pa na podoben princip pridobivajo toploto iz zraka. Toplotna črpalka deluje podobno kot hladilnik, le v obratni smeri. Obe črpalki zahtevata majhno količino električne energije za delovanje. Toplota, ki jo črpajo iz okolja, pa se nenehno naravno obnavlja.

 

Lokalne oblasti lahko igrajo ključno vlogo pri ustvarjanju množičnega trga. Preko stanovanjskega sklada lahko z investicijami v te tehnologije naredijo velike in hitre premike na trgu obnovljivih virov toplote. Za to je potrebna poltika, ki bo premagalo nagnjenja lokalnih oblasti, ki se pogosto izogibajo tveganjem.

 

RHI je koristen način spodbujanja tudi celotne industrije. Največja ovira je samo pomanjkanje ozaveščenosti ljudi o tej tematiki.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.