GREEN, 1. mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga

Pomladni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti GREEN je končan.

POMLADNI SEJEM GRADBENIŠTVA, ENERGETIKE, KOMUNALE IN OBRTI

Pomladni sejem je v sklopu gradbeništva poudaril nizkoenergijsko in leseno gradnjo, stavbno pohištvo, talne obloge in ograje, gradbene materiale, opremo in storitve za gradnjo in obnovo, gradbeno mehanizacijo, kritine, fasadne sisteme in izolacije. Novost je bila razstava uporabne, okolju in človeku prijazne ustvarjalnosti Čar lesa. Dogajanje so podčrtali aktualni strokovni posvetiin podelitev Znakov kakovosti v graditeljstvu 2014 s predstavitvijo nagrajencev. Področje energetike je ponujalo najsodobnejše toplotne črpalke, peči na biomaso ter znanja, izdelke in storitve za učinkovito rabo energije s čim večjim deležem obnovljivih virov. Predstavljena je bila tudi Integrirana proizvodnja trdnega goriva in bioplina iz biomase. Komunalno področje je izpostavilo čistilne naprave ter izdelke in opremo za urejanje okolice. Pospremil ga je odmeven posvet o trajnostnih pristopih in inovativnih rešitvah na področju komunale. Pomurski obrtno-podjetniški sejem POS je predstavil obrtniške sekcije v gradbeništvu ter člane obrtnih zbornic Pomurja na Obrtniški ulici, kjer so prikazovali svoje izdelke in spretnosti. Predstavljeni so bili različni poklici, za katere se bodo lahko odločali osnovnošolci v sklopu projekta Right Profession – Pravi poklic za razvoj. V sklopu sejma je potekalo 14. državno tekmovanje krovcev in kleparjev ter strokovno poslovno srečanje obrtnikov in podjetnikov. Obiskovalci so lahko pridobili številne praktične in strokovne nasvete na brezplačnih energetskih, gradbenih in investicijskih svetovanjih Gradbenega inštituta ZRMK, ENSVET in Eko sklada. Predstavile so se srednje šole in fakultete iz področja gradbeništva in okoljevarstva. Osnovnošolci so se pomerili na tekmovanju v graditeljskih spretnostih ter dijaki v polaganju keramičnih ploščic.

SEJEM TRAJNOSTNIH TEHNOLOGIJ IN ZELENEGA ŽIVLJENJSKEGA SLOGA GREEN

Pomurski sejem je odprl novo poglavje ozaveščenega gospodarjenja in bivanja s 1. mednarodnim sejmom trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN. Z njim je izobraževal, svetoval in povezoval v sožitje uspešne prihodnosti znanost, inovativnost, proizvodnjo, potrošnjo in okolje. Sejem GREEN je prikazal trajnostne inovacije na področju varovanja okolja, gradbeništva, energetike in gojenja rastlin. Ponudil je zelene naprave za dom, električne avtomobilein druga vozila, rokodelske unikate, izdelke pravične trgovine, ekološke prednosti 3D tiskanjain opremo za gibalno ovirane. Osvetlil je krajinsko politiko, raziskovanje lesa kot enega najbolj trajnostnih materialov, razvoj industrijskih kvasovk za proizvodnjo bio-produktov, informacijske tehnologije za racionalizacijo proizvodnje, certificiranje embalaže iz bioplastike, recikliranje gradbenih odpadkov, socialne franšize. Ekošole in projekt Veliki nemarni škornji so prikazali najboljše primere dobrih praks. Predstavljeni so bili centri ponovne uporabe v Sloveniji REUSE ter ReBirth – recikliranja gradbenih odpadkov. Odmev na Okoljski posvet Zelena Slovenija, učinkovita z viri ter lesni posvet Gradimo z naravo, na katerem je sodeloval tudi minister Dejan Židan, je organiziralo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS. Dostopnost grajenega okolja za funkcionalno ovirane osebe je predstavilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Janez Potočnik, evropski komisar za okolje, je gostil odmevno okoljsko okroglo mizo Več Evrope – več Slovenije. Ob njih so pritegnili veliko pozornosti seminarjio priložnostih za zelena delovna mesta, o pravični trgovini, socialni franšizi, akvaponiki, etičnem oglaševanje, okrogla miza – Od železne zavese do zelene vezi – European Greenbelt in B2B sestanki podjetij s strokovnjaki Instituta “Jožef Stefan”, finančnimi operatorji, družbami tveganega kapitala ter bankami. Zveza ekoloških gibanj Slovenije je obiskovalcem svetovala o varstvu okolja in jih okoljsko ozaveščala. Prodajni dogodek Vitafit v soorganizaciji Pomurskega sejma in Etike d.o.o. je ponujal izdelke in nasvete za osebno nego, dom ter bio prehrano. Na Zelenem odru je potekal pravi festival ekološkega osveščanja za trajnostni razvoj in zelen življenjski slog s strokovnimi in praktičnimi predstavitvami, na sejem pa je pripeljal tudi Eko reli.

OSEBNA IZKAZNICA POMLADNEGA SEJMA

  • Število razstavljavcev 220
  • 18 sodelujočih držav (Avstrija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Češka, Danska, Hrvaška, Italija, Izrael, Japonska, Luxemburg, Madžarska, Nemčija, Poljska, Slovenija, Srbija, Švedska, Švica, Turčija)
  • Razstavni prostor 10.000 m2

OSEBNA IZKAZNICA SEJMA GREEN

  • Število razstavljavcev 84
  • 5 sodelujočih držav (Avstrija, Belgija, Hrvaška, Poljska in Slovenija)
  • Razstavni prostor 1.300 m2
  • Skupno število obiskovalcev: 10.000

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.