Oblikovanje cen 95-oktanskega bencina in dizla ostaja nespremenjeno

Vlada RS je z Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov za dva meseca podaljšala obstoječe regulirano določanje cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva. Seznanila se je tudi s skupno analizo MF in MGRT o javno finančnih učinkih liberalizacije cen naftnih derivatov, ki napoveduje znatno znižanje javnofinančnih prihodkov iz naslova pobranih trošarin.

Vlada Republike Slovenije je danes na svoji 95. redni seji izdala Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov in jo bo objavila v Uradnem listu Republike Slovenije. 

Oblikovanje cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva ostaja enako kot doslej, in sicer je predpisana metodologija oblikovanja cen naftnih derivatov, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu (vir: PLATT’S European Marketscan) in gibanju tečaja USD/EUR. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij. Uredba začne veljati 9. julija 2016 in velja dva meseca.

Vlada se je tudi seznanila s skupno analizo Ministrstva za finance (MF) in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) o javno finančnih učinkih postopne liberalizacije cen naftnih derivatov, ki se prodajajo na bencinskih servisih na servisnih prometnih površinah avtocest in hitrih cest. MGRT in MF v svoji analizi ugotavljata, da bi deregulacija cen naftnih derivatov na takih bencinskih servisih vplivala na spremembo prodajnih cen in prodanih količin naftnih derivatov, kar bi posledično zmanjšalo javnofinančne prihodke. Ob upoštevanju enoletnega zamika pri prilivih davka od dohodkov pravnih oseb v državni proračun, je ocenjeno, da bi učinki liberaliziranih cen goriv na avtocestah bili naslednji:

  • če bi distributerji dvignili svojo maržo za 50-odstotkov, bi lahko bili prihodki državnega proračuna v letu 2017 nižji za do 2,2 milijona EUR letno,
  • ob 100-odstotnem dvigu marž glede na trenutne marže bi lahko bili prihodki državnega proračuna v letu 2018 nižji za do 3,9 milijonov EUR,
  • če bi se marža distributerjev dvignila za 100-odstotkov bi lahko bili prihodki državnega proračuna od leta 2019 naprej nižji za do 3,3 milijone EUR letno.

V Trgovinski zbornici Slovenije so nad vladno odločitvijo, da za dva meseca podaljša obstoječo uredbo, razočarani. V zbornici pričakujejo, da bo vlada v prihodnjih dveh mesecih sprejela popolno liberalizacijo cen naftnih derivatov, saj menijo, da je slovenski trg dovolj zrel za sprejetje takšne odločitve.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.