Nasveti za pravilno zlaganje drv

Zlaganje drv
Zlaganje drv

Kurilne sezone še ni čisto konec, a mi smo z mislimi že pri naslednji. Da pa bomo nanjo dobro pripravljeni, je treba poskrbeti za kurilne elemente oziroma drva. Shranjevanje drv se sicer zdi kot lahka naloga, a je vse prej kot enostavna. Drva moramo spraviti na varno in suho, jih pravilno zložiti in še kaj. Za čim lažje shranjevanje drv smo pripravili nekaj nasvetov za shranjevanje drv. Da bo zima bolj topla.

Pravilno zlaganje drv

Ne glede na to katero vrsto lesa oziroma drv morajo biti zložena na naslednji način. Ker želimo, da se drva posušijo do prave vlažnost, morajo biti polena dolga med 25 in 30 centimetrov. Stranica z lubjem naj bo obrnjena proti tlom, saj se bo tako še nekoliko posušila. Za cirkulacijo zraka in sprotno sušenje  zlagamo vrste nekoliko odmaknjene eno od druge ter hkrati prekrivamo drva, kot bi zlagali opeke. Drva naj bodo vsaj deset centimetrov dvignjena nad tlemi.

Ostanejo naj suha

Drva naj bodo pod streho, pa naj si bo ta »prava« ali improvizirana. Vsekakor je najboljše drva spraviti na tak prostor, da ga obvarujemo pred dežjem in snegom, obenem pa mu omogočimo dovolj vetra in sončnih žarkov. Če je položaj drv tak, da bo nekaj dežja vsekakor padlo nanj, jih lahko ob slabem vremenu pokrijemo oziroma je to zaželeno.

Drva pod streho in nad tlemi
Drva pod streho in nad tlemi

Drva naj bodo na varnem

Zložena drva so težka in zato predstavljajo določeno mero nevarnosti. Naj bodo na takem mestu, da otroci ne bodo hodili blizu ali celo plezali po njih. Nevarnost predstavljajo sama drva in tudi sam habitat, ki ga s tem ustvarimo, je lahko leglo insektov in plazilcev.

Prostor, kjer so drva naj bo razmeroma čist

Veliko ljudi ne da veliko pomena na čistost kupa drv. Kaj hitro se lahko zgodi, da bo pokvarjen videz vašega dvorišča, a težava tiči drugje. Okoli drv, torej pod in med poleni, se lahko hitro ustvarijo legla insektov, razraščajoča trava in polno vlage.

Vlažna in gnila drva nam ne bodo v nikakršno pomoć
Vlažna in gnila drva nam ne bodo v nikakršno pomoć
Prejšnji članekKontejner za prevoz konjev spremenili v lično hišico
Naslednji članekZakaj izbrati betonske tlakovce?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.