Nasveti pri nakupu radiatorja

Nakup novega radiatorja
Nakup novega radiatorja

V zadnjem času se je tržišče radiatorjev tako močno razširilo, izboljšalo in povečalo, da je izbira skorajda neskončna. Zaradi svoje dolgotrajnosti pa so mnogi radiatorji že padli iz forme, niso več tako energijsko varčni in najverjetneje so že nekje obrabljeni. Če se odločate za nakup novega radiatorja pa morate paziti na nekaj stvari pri izbiri.

Novejši radiatorji so bolj efektivni, učinkoviti in ekonomični. Obenem pa zaradi stalnega napredovanja v proizvodnji in tehnologiji to pomeni, da bo možnosti za izbiro veliko več. Če bi želeli na hitro privarčevati nekaj denarja, ki ga porabite za ogrevanje, se lahko odločite za menjavo radiatorjev. V našem prispevku Kdaj je čas za menjavo radiatorja? si lahko preberete vse o znakih za menjavo radiatorjev v vašem domu.

Koliko radiatorjev potrebujemo?

Količina radiatorjev je najbolj pomemben in osnoven del nakupa. Povedal nam bo točno to, kar si že sami mislite, koliko radiatorjev boste imeli v domovanju. Če smo še naprej nekoliko osnovni, bo vsak prostor zahteval svoj radiator, kar pa je odvisno od velikosti samega prostora. Če pa smo bolj strokovni boste potrebovali toplotno izgubo vsakega prostora, prostornino sobe in še nekaj drugih podatkov, pri katerih vam lahko pomaga izračun radiatorjev. Tega najdete, če v Google iskalnik preprosto vpišete geslo – Izračun radiatorjev.
Novi radiatorji, kolikor jih pač potrebujete
Novi radiatorji, kolikor jih pač potrebujete

Kako veliki naj bodo radiatorji?

Tu je veliko odvisno od namena samega radiatorja, kar se sliši zelo nenavadno. Poznamo klasične radiatorje, ki so največkrat nameščeni pod oknom, v približno enakih dimenzijah. Potem pa so tu kopalniški in pokončni radiatorji, ki bodo najverjetneje imeli tudi funkcijo obešanja brisač in drugih stvari. Seveda ne smemo pozabiti na dizajnerske radiatorje, ki na priljubljenosti pridobivajo zadnjih nekaj let.

Kako segrevamo radiatorje?

Načeloma sta v uporabi le dve vrsti radiatorjev, ki se razširita z nekaj podskupinami. Vodni radiatorji in električni radiatorji, ki delujejo točno tako kot pove ime.

  • Električni radiatorji niso nadzorovani centralno, temveč posamezno ali s skupnim termostatom. Splošno veljajo za dogrevalno telo, ki ga uporabljamo, če druga ogrevalna telesa ne zmorejo sama opraviti svojega dela. Uporabljamo jih tudi v prostorih, kjer ni napeljave za drugo možnost ogrevanja.
  • Vodni radiatorji so po navadi klasični radiatorji, ki se segrevajo s pomočjo vroče vode. Cevi so priključene na bojler, peč ali kamin.

Katero vrsto radiatorjev izbrati?

Radiatorje razdelimo glede na material (aluminij, pločevina, železo, jeklo,..), način izvedbe (cevni, rebrasti, panelni,..) in energijo delovanja, kar smo opisali zgoraj.  Medtem, ko so aluminijasti radiatorji najbolj priljubljeni in z naskokom najbolj razširjeni, pa obstajajo tudi radiatorji iz drugih materialov. Prav aluminijasti radiatorji so najbolj vzdržljivi, raznoliki in oddajajo največ toplote. Vse to na ceno ne bo vplivalo veliko, le vaše želje bodo uslišane, kar pa je tudi pomembno. Za uresničitev želj in idej pa so na voljo tudi dizajnerski radiatorji in radiatorji po meri, kjer pa se zna cena nekoliko dvigniti.

Izbira dizajnerskih radiatorjev
Izbira dizajnerskih radiatorjev

Cena radiatorjev

Kar se tiče cene radiatorjev je to element doma, ki nima zgornje niti spodnje meje. Vse od desetih evrov naprej se lahko kupijo že električni radiatorji, ki pa so seveda ceni primerni. Priporočamo nekoliko večji proračun za nakup radiatorjev, saj so to elementi, ki bodo v vašem domu več kot desetletje. Njihova vloga se bo poznala pri položnicah za ogrevanje in še kje, zato tu ne bodite varčni, saj bodo radiatorji to storili za vas.

  • nizka cena: od 30 do 60 evrov
  • srednja cena: od 60 do 130 evrov
  • visoka cena: nad 100 evrov
Prejšnji članekIz prahu nekdanjega Kellogg’s-a se dviga zelena soseska
Naslednji članekJavni razpis Podjetniški sklad Študent 2021/R1 – »Mladim prijazno podjetje«
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.