Iz prahu nekdanjega Kellogg’s-a se dviga zelena soseska

DMAA Bremen
Vir: DMAA

Stavba v nemškem Bremnu, ki je nekoč pripadala ameriškemu podjetju Kellogg’s, ki proizvaja predvsem kosmiče, se spreminja v novo zeleno sosesko. To delovno, bivalno, izobraževalno in rekreacijsko območje na obrežju reke Weser je osredotočeno na zagotavljanje zelenih površin za človeško interakcijo. S tem v mislih je podjetje Delugan Meissl Associated Architects (DMAA) predstavilo zasnovo stanovanjskega kompleksa, ki naj bi se odprl še letos.

DMAA Bremen
Vir: DMAA

Šestnadstropna stavba bo vsebovala med 30 in 54 stanovanjskih enot, odvisno od števila kombinacij studiev, dvosobnih stanovanj, trisobnih stanovanj in trisobnih stanovanj s pisarnami, izbranih za končno postavitev. Gradnja vsake enote bo načrtovana tako, da bo imela minimalen vpliv na stavbo in da bo čim bolj ugodna. Vsak najemnik bo imel dostop do skupnih balkonov in drugih odprtih prostorov za gojenje rastlin in interakcijo z ljudmi in naravo.

DMAA Bremen
Vir: DMAA

V najvišjem nadstropju bodo rastlinjaki, ki bodo na voljo tako stanovalcem kot tudi komercialnim startup podjetjem. Urejena tla okoli stavbe bodo ponujala več možnosti za zunanje aktivnosti, kot so sprehodi, vožnja s kolesom, rolerji ali električnim skirojem. Prostor, namenjen balkonskim rastlinam, in rastlinjak bosta prispevala k čistejšemu zraku z zmanjšanjem ogljikovega dioksida in povečanjem kisika. Stavba bo naravno filtrirala zrak.

Bivši prostori podjetja Kellogg's
Vir: DMAA

Projekt podjetja DMAA se ne osredotoča samo na zeleno zasnovo v zvezi z vrtnarjenjem; tudi sam načrt arhitekture ima veliko varčnih elementov. Stenska plošča v jedru konstrukcije je ogrevana in ta toplota dosega tudi ostale prostore. Steklena okna prepuščajo naravno svetlobo v stanovanjske dele stavbe in ograjujejo rastlinjak na zgornji ravni. Ker toplota potuje navzgor, se iz bivalnih prostorov naravno in učinkovito širi v  rastlinjak, ki je na vrhu, in ga ogreva brez potrebe po dodatni energiji. Ta sistem omogoča celoletno vrtnarjenje, zaradi česar je trajnostna hrana priročna možnost, tudi v stavbi z več enotami.

DMAA Bremen
Vir: DMAA

Vir: Inhabitat

Prejšnji članek3 ukrepi proti plesni v vašem domu
Naslednji članekNasveti pri nakupu radiatorja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.