Kaj, če se nabere več odpadkov kot jih lahko spravite v zabojnik?

smetnjak zabojnik

Ničkolikokrat lahko zasledimo prizore, ko so poleg velikih zabojnikov odložene še vreče z odpadki, ker je zabojnik poln, ali pa je zabojnik tako zelo napolnjen, da ga ni mogoče zapreti. Odpadki predvsem v vročih dneh nato močno zaudarjajo in tako slabšajo kvaliteto življenja okoljskim stanovalcem. Kaj storiti, če je smeti veliko, zabojnikov pa premalo?

Odlaganje odpadkov v vrečkah ali škatlah ter odlaganje kosovnih odpadkov, vejevja, gradbenih odpadkov ipd. ob zabojnike je v večini občin prepovedano. Za odpadke so vselej odgovorni tisti, ki jih povzročajo, torej mora z zmanjševanjem in skrbnim ravnanjem najprej začeti vsak pri sebi doma.

Veliko lahko naredimo že z ustreznim ločevanjem, embalaže lahko stisnemo, da zavzamejo manj prostora, kartonaste škatle razstavimo ipd. Če opazite, da drugi ravnajo nepravilno, jih na to prijazno opozorite, lahko pa neustrezno ravnanje z odpadki tudi prijavite pristojnemu Inšpektoratu.

Odvoz kosovnih odpadkov

Vsaka občina ima to sicer urejeno nekoliko drugače, a večinoma je odvoz kosovnih odpadkov enkrat letno brezplačen. Uporabniki v Ljubljani ga recimo lahko naročite, ko ga potrebujete, uporabniki v primestnih občinah pa si izberete datum med 1. oktobrom in 30. novembrom.

Je velikost zabojnika neustrezna?

Komunalna podjetja so načeloma zadolžena za določanje velikosti zabojnikov svojih uporabnikov. Če zaposleni opazijo, da se ob zabojnikih pojavljajo dodatne vrečke, da je zabojnik večkrat zapored poln in njegov pokrov odprt, je to zanje znak, da velikost zabojnika ni primerna za potrebe uporabnikov. Zato lahko zabojnik zamenjajo z večjim, in to brez predhodnega soglasja stanovalcev.

Ni vseeno, katero vrečko uporabite

Za občasno večjo količino preostanka in bioloških odpadkov lahko ob zabojnike postavite posebne tipizirane vrečke, a ne več kot pet naenkrat. Uporabite lahko 50- ali 100-litrske tipizirane vrečke. Določene občine zahtevajo vrečke z logotipom občine, zato se, preden začnete polniti vrečke in preden jih postavite poleg zabojnika, najprej pozanimajte, katere so prave.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekJavni razpis Podjetniški sklad Študent 2021/R1 – »Mladim prijazno podjetje«
Naslednji članekNasveti pri kupovanju slušalk
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.