Mikroorganizmi, kot sredstvo za shranjevanje elektrike in pridobivanje zemeljskega plina!

Podjetju Krajete GmbH iz Avstrije je uspel prodor na področju shranjevanja električne energije in zemeljskega plina. Izumili so namreč proces proizvodnje zemeljskega plina iz CO2 in vodika.

Postopek za shranjevanje električne energije, proizvedene iz obnovljivih virov energije, je pripravljen za trg. Postopek omogoča visoko učinkovito in okolju prijazno spreminjanje škodljivega CO2 in vodika v koristen metan. To je mogoče z uporabo mikroorganizmov »arheja« (so eni najstarejših organizmov na svetu), ki generirajo čisti metan,kateri je temeljni element zemeljskega plina.

 

“Povpraševanje po tej zelo učinkoviti predelavi izredno čistega metana je zelo veliko,” je povedal Dr. Alexander Krajete, predsednik uprave Krajete GmbH. “Poleg tega, da se naš postopek uporablja za skladiščenje presežne obnovljive energije iz sonca, vetra in vodne energije, je naš proces primeren tudi za dva druga industrijska namena: filtracijo surovega bioplina za proizvodnjo čistega zemeljskega plina in proizvodnjo biogoriv pete generacije,” je še dodal. V primerjavi s sedanjimi metodami izdelav biogoriv, ki temeljijo na hrambenih pridelkih, ima ta tehnologija veliko prednost, saj ne potrebuje velikih polj za pridelavo pridelkov – surovine.

 

Pretvorba CO2 in vodika v zemeljski plin poteka v izredno nadzorovanem bioreaktorju, v katerem živijo mikroorganizmi “arheja”. Dr. Krajete pojasnjuje: “Prilagoditev arheje za ta namen je bilo izredno komplicirano. Vendar nam je končno uspelo. Naše podjetje lahko v bioreaktorju proizvaja čisti metan, ki bo eden od temeljnih virov energije prihodnosti.«

 

Dejstvo je, da je potrebno odvečno proizvedeno električno energijo shranjevati – v kolikor jo ne, se ta izgubi. Temeljna prednost postopka podjetja Krajete je, da je možno metan shranjevati pasivno, torej v fizični obliki, kar ga naredi idealnega za dolgoročno shranjevanje energije.

 

Skratka, Krajete GmbH je prvo podjetje na svetu, ki je uspelo razviti ta obetavni proces za industrijsko uporabo. Potem, ko so vložili že štiri patente, je družba končno v položaju, da lahko podeli licence za celoten postopek partnerjem iz energetskega sektorja, kemični industriji in stojnemu sektorju. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.