S peleti lahko prihranite več kot 1000 evrov letno pri ogrevanju!

Večina ljudi danes v Sloveniji, kljub temu, da smo ena najbogatejših držav z lesom, še kar vztraja na kurilnem olju, kot viru za zimsko ogrevanje. Le-to ima bistveno višjo ceno v primerjavi z lesnimi peleti, kar situacijo naredi še bolj absurdno. Z uporabo peletov lahko namreč letno prihranimo do 1.000 evrov pri ogrevanju.

Za letno ogrevanje približno 180 kvadratnih metrov površine, se porabi okoli 2.500 litrov kurilnega olja, kar znese pri ceni 1,033 evra na liter, 2.582,50 evrov letno. To je vsekakor ogromen znesek, ki si ga marsikdo ne more privoščiti. Z zamenjavo peči iz kurilnega olja na pelete, se letni strošek ogrevanja lahko hitro spremeni. Z namestitvijo sodobnega in kakovostnega kotla na pelete, lahko letni strošek kurjave znižate na dobrih 1.100 evrov letno – kar vam v enem letu ustvari skoraj 1.500 evrov prihranka pri nakupu energenta!

 

Ta izračun je bil izveden ob upoštevanju toplotnega izkoristka peči Coolwex Basic 20, ki predstavlja optimalno rešitev med ceno in kakovostjo.

Poglejmo kakšne so prednosti napredne in kvalitetne peči na pelete:

  • Visok izkoristek peči na pelete.
  • Pri zgorevanju lesne biomase – peletov, se ustavri zelo malo pepela (peč je potrebno očistiti le dvakrat mesečno).
  • Popolnoma avtomatizirano delovanje kurilne naprave (ni potrebe po ročnem polnjenju ali nalaganju pelet v peč).
  • Estetski izgled, peč zavzame malo prostora – peč na pelete je bistveno manjša, kot kurilne naprave na kurilno olje.
  • Bistveno nižja cena energenta, ki je po drugi strani tudi kurivo, je CO2 nevtralno ter iz lokalnega okolja. Lesne biomase je v Sloveniji na pretek in po dokaj ugodnih cenah, medtem ko bodo cene kurilnega olja le še naraščale.

Če izberete zanesljive izvajalce, kot je na primer pooblaščeni monter družbe Bioles Horizont, vam bodo vašo staro kurilno napravo zamnjali s kakovostno kurilno napravo na pelete. Povedali so nam tudi, da zamenjavo izvedejo v izredno kratkem času (lahko celo v dveh dneh).

Zakaj torej ne bi posegli po kurilni napravi na pelete in zamenjali staro in “drago” peč na kurilno olje? Tehtnih argumentov praktično ni – edini razlog, ki nekoga lahko odvrne, je začetna investicija v kvalitetno peč na pelete. Ta lahko znaša od 2.500, 3.500 ali več evrov (cena je odvisna od kvalitete peči in velikosti zalogovnika za pelete, ki samodejno dozira pelete v kurilno napravo). Pri investiciji je potrebno upoštevati, da Eko sklad nudi subvencije do 25% za dobavo in montažo kurilne naprave na pelete. Tako lahko kar veiko prihranite pri nakupu nove kurine naprave. Upoštevati morate še stroške odstranitve stare peči. Ob pridobitvi subvencije boste tako morali vložiti približno 3.500 evrov za zamenjavo vaše obstoječe peči na kurilno olje. A glede na zgornji izračun, se vam bo ta investicija povrnila v dobrih dveh letih. V obdobju desetih let bo vaš prihranek že okoli 12.000 evrov, če bo cena kurilnega olja še naraščala, pa zelo verjetno še več – to pa je vsekakor spoštovanja vreden znesek.

Naredite torej nekaj za vašo prihodnost. Ogrevanje na pelete je ekološko, bolj čisto, cenejše in vam prinaša velike prihranke v prihodnosti, v primerjavi z obstoječo zastarelo pečjo na kurilno olje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.