Konjski iztrebki so lahko ključ do poceni proizvodnje biogoriv!

Znanstveniki so odkrili ključno sestavino, ki bi lahko pripeljala do prave revolucije v proizvodnji biogoriv – konjske iztrebke.

Predelava koruznih stebel in trave za proizvodnjo biogoriv zahteva odstranitev lignina in razgrajevanje celuloze v uporabne sladkorje, kar je kompleksen in drag proces. Vendar pa se je pokazalo, da lahko encimi, ki so jih znanstveniki odkrili v glivah v konjskem gnoju, drastično zmanjšajo stroške tega procesa, kar lahko naredi biogorivo cenovno dostopno in stroškovno zelo učinkovit vir energije.

Prebavni sistemi konjev lignin z lahkoto razgradijo. Gliva, ki živi v njihovih prebavilih (in je prisotna tudi v iztrebkih) ima encime, ki iz lignina izločijo sladkor, ki da živalim energijo, ostanek pa se lahko pretvori v biogorivo.

 

Znanstveniki so na 245. državnem srečanju in razstavi Ameriškega kemijskega združenja predstavili sintetizirane encime, pridobljene iz gliv kvasovk, ki ta proces zlahka kontrolirajo. Ko se encimi vključijo v kvasovke, lahko kvasovke po hitrem postopku razgradijo celulozo, ki se potem sintetizira v biogorivo.

 

Biogoriva so goriva prihodnosti in odkritja, s katerimi bomo do biogoriva prišli na enostaven in poceni način, bodo še kako pomembne za prihodnost človeštva.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.