Združeni Narodi ugotavljajo, da onesnaženi zrak ubije več ljudi, kot AIDS in malarija!

Združeni Narodi so objavili študijo, ki ugotavlja, da onesnaževanja zraka ubije več ljudi, kot AIDS in malarija skupaj. Čista energija in čistilne naprave bi lahko prepolovile smrtni delež ljudi, ki umrejo zaradi onesnaženja zraka.

OZN je pred kratkim predstavil svoje razvojne cilje za leto 2030 na konferenci v Oslu, kjer je generalni direktor organizacije za industrijski razvoj (Industrial Development Organization) Kandeh Yumkella povedal, da je onesnažen zrak večji morilec od aidsa in malarije skupaj. Prehod na čistejše vire energije, bi zmanjšal število smrtnih žrtev za 50 odstotkov do leta 2030.

 

Yumkella je dejal, da so žrtve onesnaženega zraka najbolj pogosto tisti, ki trpijo za onesnaženim zrakom v notranjosti prostorov, ki ga povzroča gorenje lesa in zastarele oblike peči, najbolj pogosto pa težave nastopijo pri ženskah in otrocih. Naložbe v sončne, vetrne in vodne energije, v revnih državah, bi preprečile polovico primerov prezgodnjih smrti zaradi onesnaženega zraka. Do teh rezultatov je prišla Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) s študijo, ki je pokazala, da 3,5 milijona ljudi vsako leto umre zaradi onesnaženega zraka v zaprtih prostorih, medtem ko 3,3 milijona umre zaradi onesnaženosti zunanjega zraka.

 

Maria Neira, direktorica za javno zdravje in okolje s Svetovne zdravstvene organizacije je povedala: “Problem je bil podcenjen v preteklosti”. Dodala je, da onesnaženi zrak vpliva na težave s srcem in dihali. “Onesnaženi zrak terja več kot 6 milijonov smrtnih žrtev letno,” je še dodala. “Ta številka, bo z uporabo fosilnih goriv, le še naraščala.”

 

V primerjavi s šestimi milijoni smrti zaradi onesnaženega zraka v letu 2011, je bilo v istem letu približno 1,7 milijona z aidsom povezanih smrti in 660.000 smrtnih žrtev zaradi malarije.

 

“Če bomo povečali dostopnost do čiste energije, bodo koristi za zdravje ogromne,” je dejal Neira. OZN bo zato v naslednjih letih dajal velik povdarek na izboljšanju energetske učinkovitosti in pridobivanju čistejših virov energije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.