Koliko prihranimo s toplotno črpalko?

Toplotne črpalke so ekološko najprijaznejši in energetsko najbolj gospodaren način ogrevanja prostorov ali sanitarne vode. Njihov tehnološko izpopolnjeni sistem namreč omogoča ogrevanje in hlajenje objekta na raznovrstne načine z uporabo obnovljivih virov v naši okolici. Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov pridobiva toploto iz zraka, vode ali zemlje, in jo nato prenese v objekt, kjer jo pretvori v energijo.

Na podlagi različnih virov toplote oziroma energije poznamo tri različne sisteme toplotnih črpalk: zemlja – voda, voda – voda in zrak – voda. Za svoje delovanje porabijo toplotne črpalke kar do trikrat manj primarne energije kot plinski ali oljni kotli. Približno 75 % njihove ogrevalne energije namreč prihaja brezplačno iz okolja. Za zagotavljanje 100-odstotne grelne moči potrebujejo le še 25 % električne energije. Toplotne črpalke so naložba v prihodnost, saj se vam kljub nekoliko višjim začetnim stroškom investicija po zaslugi nižjih stroškov ogrevanja povrne že v nekaj letih.

 

Toplotna črpalka je idealna rešitev za ogrevanje in hlajenje pri novogradnjah, sanacijah ali ob menjavi ogrevalnega sistema. Ker deluje na principu nizkotemperaturnega ogrevanja, je primerna tako za stensko, kot tudi za talno ogrevanje ali pa za kombinacijo obojega. Toplotne črpalke so poleg tega primerne za sanirane objekte z radiatorskim ogrevanjem.

 

Zaradi izjemnih termodinamičnih lastnosti in zmožnosti prenosa maksimalne količine toplotne energije iz okolice pa lahko s pomočjo toplotne črpalke poleg varčnega ogrevanja prostorov skozi vse leto ogrevamo tudi sanitarno vodo. Za ogrevanje sanitarne vode se najpogosteje uporablja toplotna črpalka zrak voda. Ta je videti kot klasični električni bojler, le da ima na vrhu vgrajen kompresor in elektroniko za upravljanje in delovanje toplotne črpalke. Toplotna črpalka za sanitarno vodo nam omogoča, da imamo toplo vodo na voljo skozi ves dan.

 

Več o toplotnih črpalkah, njihovih prednostih in cenah lahko izveste pri EVJ Elektropromu, kjer vam lahko svetujejo in nudijo pestro ponudbo in servis toplotnih črpalk vseh treh tipov po ugodnih cenah.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.