Javna predstavitev delovanja Čistilne naprave Borovnica

V sredo, 13. maja 2015 so si občinski svetniki, člani nadzornega odbora in člani vaških odborov ogledali gradbišče čistilne naprave. Trenutno se izvaja zadnja, 3. faza gradnje, v teku je poskusno obratovanje.

Obisk je vodil Jernej Nučič, občinski referent za komunalo, razlage in odgovore na vprašanja pa so nudili predstavniki izvajalcev in sicer: Branko Potočnik, direktor CID – čistilne naprave, ki skrbi za dobavo in montažo membranskega dela čistilne naprave, Miha Kordiš in mag. Bojan Končar iz Hidroinženiringa, ki sta odgovorna za elektro in strojna dela na ČN ter Matej Mlakar, vodja gradbišča iz podjetja Godina d. o. o., ki opravlja gradbena dela na čistilni napravi. Na začetku so bili predstavljeni osnovnih podatki projekta Čista Ljubljanica, v okviru katere sta aktualna projekta v izvajanju Čistilna naprava Borovnica in Vakuumska kanalizacija Breg-Pako.

Glavni namen predstavitve je bil ogled čistilne naprave s prikazom posamezne faze čiščenja in strokovno razlago izvajalcev del. Čistilna naprava je največja in najdražjo naložba v komunalno infrastrukturo v tem tisočletju v Borovniški dolini, kapaciteta naprave je 6.000 populacijskih enot, kar sicer malenkost presega trenutne potrebe v občini, vendar bo brez stresa in nadgradenj lahko prenesla morebitno povečanje obremenjenosti, ki lahko nastane bodisi zaradi nove industrije ali novogradenj. Naprava je zasnova tako, da se lahko omogoči obratovanje dveh ločenih čistilnih liniji, tako da deluje nemoteno tudi ob morebitni okvari na eni liniji. Membranska tehnika pa zagotavlja visoko stopnjo čiščenja vode in s tem manjše obremenjevanja okolja. Stranski produkt je blato, ki se ga dehidrira in odvaža iz čistilne naprave.

Za razliko od stare naprave, nova ne potrebuje dotoka sveže vode, temveč uporablja kar svojo, tehnološko vodo iz procesa, torej lahko govorimo o »zaprtem proizvodnem procesu«. Obiskovalce je poleg videnega zanimalo kaj več o višini investicije in izpostavljenostjo posameznim tveganjem. Predstavnik investitorja je ob tem poudaril, da bi lahko bilo izpolnjevanje evropske direktive tudi bistveno dražje za občane, če ne bi sodelovali v projektu Čista Ljubljanica – Odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda v porečju Ljubljanice – 1. sklop, kjer bo del operacije financira Evropska unija, in sicer iz Kohezijskega sklada in se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007–2013, razvojne prioritete »Varstvo okolja – področje voda«, prednostne usmeritve »Odvajanje in čiščenje komunalnih voda«.

Vir: MojaObčina

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.