Kdaj je treba zamenjati radiatorje?

sodoben radiator, ki ga je načela rja
Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

Čas za zamenjavo radiatorjev je odvisen od več dejavnikov, vključno s starostjo radiatorjev, njihovo učinkovitostjo, vzdrževanjem ter morebitnimi poškodbami. Splošna smernica je, da se radiatorji običajno uporabljajo od 15 do 20 let, lahko tudi dlje. Vendar pa obstajajo znaki, ki kažejo, kdaj je čas za zamenjavo:

  1. Puščanje vode: Če radiator pušča vodo ali ima rjave madeže, je to znak, da je notranjost radiatorja poškodovana, kar zahteva zamenjavo.
  2. Neenakomerno ogrevanje: Če nekateri deli radiatorja ne ogrevajo enakomerno ali se na njem pojavijo hladni ‘madeži’, to kaže na zamašitve ali poškodbe, ki zmanjšujejo učinkovitost. Neučinkovitost boste občutili tudi na višjem računu za ogrevanje.
  3. Pogosti popravki: Če morate nenehno popravljati radiatorje zaradi puščanj ali drugih težav, je to znak, da so radiatorji že precej dotrajani in jih je morda smiselno zamenjati. Strošek popravil lahko hitro preseže strošek menjave.
  4. Nizka učinkovitost: Če radiatorji ne ogrevajo prostora dovolj učinkovito in porabijo preveč energije, je smiselno razmisliti o zamenjavi za bolj energetsko učinkovite modele.

Kako velik naj bo radiator glede na površino prostora?

Velikost radiatorja je pomembna, saj vpliva na to, kako učinkovito bo ogreval prostor. Pri izbiri pravilne velikosti radiatorja je treba upoštevati naslednje dejavnike:

  • Velikost prostora: Večji prostori zahtevajo večjo moč ogrevanja, zato morate izbrati radiator z večjim grelnim površjem.
  • Toplotna izguba: Pomembna ni le velikost prostora, ki ga želite ogrevati, vendar na to, koliko toplote se izgublja, vplivata tudi debelina izolacije in kakovost oken v prostoru. Slaba izolacija zahteva večjo moč radiatorja.
  • Želeno temperaturo: Če želite doseči določeno temperaturo, morate izbrati radiator, ki bo lahko zagotovil potrebno količino toplote. Naj bo dovolj velik in dovolj močan.
  • Vrsta radiatorja: Različni tipi radiatorjev imajo različne toplotne zmogljivosti, zato se posvetujte s strokovnjakom, da izberete ustrezen tip.

Pri izbiri radiatorja se posvetujte s strokovnjakom za ogrevanje ali uporabite kalkulator za izračun potrebne moči radiatorja, ki je na voljo na spletnih straneh določenih dobaviteljev ali proizvajalcev radiatorjev, lahko pa se oglasite pri strokovnjakih. Izbrani radiator mora biti dovolj močan, da ogreje prostor na želeno temperaturo, hkrati pa ne sme biti premočan, saj bi to po nepotrebnem povzročilo previsoke stroške ogrevanja.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNajboljša izbira za prvi avto? Predstavljamo TOP 5 opcij!
Naslednji članekStrokovnjakinja opozarja na priljubljeno živilo: Vsi mislimo, da je zdravo, a je polno aditvov neznanega izvora!
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.