Strokovnjakinja opozarja na priljubljeno živilo: Vsi mislimo, da je zdravo, a je polno aditvov neznanega izvora!

Proteinska plooščica.
Foto: sanjagrujic iz iStock

V zadnjih letih je tudi v Sloveniji potrošnikom vse bolj pomembno, kaj jedo, zato se pogosteje odločajo za zdrava živila. Tako v supermarketih običajno izbirajo pusta, bio, dietna, vegetarijanska ali brezglutenska živila. A vendar prevladujejo napačne predstave. Eden od njih je povezan s priljubljeno hrano, ki jo uživajo tisti, ki so redno telesno aktivni, saj menijo, da je popolnoma zdrava. Gre za beljakovinske ploščice, a po besedah ​​prehranske strokovnjakinje Harmony Allison, so le te polne sladkorja in aditivov.

Kot pravi, jih nikoli ne uživa. »Nikoli ne jem beljakovinskih ploščic. Običajno so zelo predelane in vsebujejo velike količine dodatkov neznanega izvora, čeprav se marsikomu zdijo dejansko zdrave,« opozarja. Dodaja še, da so naravni viri beljakovin, kot so oreščki, bučna semena in arašidovo maslo, veliko boljša možnost.

Uživanje beljakovinskih ploščic povzroči več škode kot koristi

Beljakovine so sicer pomembne za naše zdravje, vendar lahko uživanje beljakovinskih ploščic povzroči več škode kot koristi, ugotavlja Alison. Študije kažejo, da lahko nekatere beljakovinske ploščice vsebujejo veliko kalorij in dodanega sladkorja, čezmeren vnos beljakovin pa običajno ni koristen za zdravje povprečnega človeka, v nekaterih primerih pa je lahko celo škodljiv.

Poleg tega so beljakovinske ploščice polne sladkorja. V eni 55-gramski čokoladici je od 20 do 30 gramov sladkorja, kar je količina sladkorja, ki ustreza 4 do 6 kockam sladkorja. Te čokoladice so lahko pravi sovražnik in vas ovirajo pri doseganju zdravega življenja in vzdrževanju telesne teže.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekKdaj je treba zamenjati radiatorje?
Naslednji članek5 nasvetov za uporabo grelnika vode
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.