Kako vzdrževati radiatorje med kurilno sezono in kako zmanjšati stroške ogrevanja

close-up view of person holding wallet with cash next to turned down thermostat on radiator, rising energy and heating costs concept
Foto: Christian Horz iz iStock

Med kurilno sezono je vzdrževanje radiatorjev ključnega pomena za učinkovito ogrevanje in zmanjšanje stroškov. Ker so radiatorji ključni del ogrevalnega sistema, je pomembno redno in ustrezno vzdrževanje.

Običajno se radiatorjem posvetimo pred začetkom kurilne sezone in takoj po koncu. Kaj pa med kurilno sezono? V nadaljevanju bomo predstavili nekaj nasvetov, kako vzdrževati radiatorje med kurilno sezono.

1Redno čiščenje

Čiščenje radiatorjev je ključno za učinkovito delovanje ogrevalnega sistema. Radiatorje je treba redno čistiti, da se prepreči nabiranje umazanije in prahu, kar lahko zmanjša učinkovitost ogrevalnega sistema. Radiatorje preprosto očistite tako, da z njh posesate prah ter jih obrišete z mehko krpo.

2Preverjanje tesnjenja ventilov

Ventili so ključni del radiatorja in lahko povzročijo težave, če ne tesnijo ustrezno. Preverite, ali so vsi ventili na radiatorjih tesni, da voda nikjer ne kaplja. Puščanje vode lahko povzroči povišanje stroškov ogrevanja, poleg tega pa lahko povzroči tudi poškodbe tal.

3Preverjanje pravilnega delovanja termostatov

Termostat je ključnega pomena za nadziranje temperature v prostoru. Preverite, ali vaš termostat deluje pravilno in je pravilno nastavljeni. Če je termostat poškodovan ali nepravilno nastavljen, lahko to povzroči težave z ogrevanjem prostorov.

4Preverjanje pravilnega delovanja črpalk

Črpalke so pomembne za pretok vode skozi radiatorje. Preverite, ali črpalke delujejo pravilno in so pravilno nastavljene. Če so črpalke poškodovane ali nepravilno nastavljene, lahko povzročijo zmanjšanje pretoka vode in posledično zmanjšanje učinkovitosti ogrevalnega sistema.

5Odzračevanje radiatorjev

Odzračevanje radiatorjev je ključno za učinkovito ogrevanje. Če so radiatorji polni zraka, se to lahko odraža v slabši učinkovitosti ogrevanja. Preverite, ali so vaši radiatorji primerno odzračeni. Postopek odzračevanja radiatorjev je preprost in ga lahko opravite sami.

6Preverjanje tlaka v ogrevalnem sistemu

Preverite, ali je tlak v ogrevalnem sistemu pravilen. Nizek tlak lahko povzrči zmanjšanje učinkovitosti ogrevalnega sistema in posledično povišanje stroškov ogrevanja. Preverite, ali je tlak v skladu z navodili proizvajalca ogrevalnega sistema in ga po potrebi prilagodite.

Koliko mora biti vrednost tlaka, je odvisno od višinske razlike med ekspanzijsko posodo in najvišje ležečim radiatorjem. Za 10m višinske razlike mora biti tlak cca 1 bar, za 15m pa 1.5 bar.

7Preverjanje cevi in cevnih izolacij

Cevi in cevne izolacije so pomembne za učinkovito delovanje ogrevalnega sistema. Preverite, ali so cevi in cevne izolacije v dobrem stanju. Poškodbe ali pomanjkljiva izolacija lahko povzročijo zmanjšanje učinkovitosti ogrevalnega sistema in posledično povišanje stroškov ogrevanja.

8Redno spremljanje porabe energije

S spremljanjem porabe energije lahko ugotovite, ali vaš ogrevalni sistem deluje učinkovito ali ne. Redno spremljajte porabo energije in preverite, ali se ta povečuje ali zmanjšuje. Če opazite nenavadne spremembe, poiščite pomoč strokovnjaka za ogrevalne sisteme, da preveri, zakaj prihaja do odstopanj.

9Pravilna nastavitev termostatov

Pravilna nastavitev termostatov je ključna za učinkovito ogrevanje in zmanjšanje stroškov. Nastavite termostate na primerno temperaturo, ki bo zagotavljala udobno bivanje in hkrati zmanjšala stroške ogrevanja.

Idealna temperatura doma

10Redno vzdrževanje in pregled strokovnjaka

Redno vzdrževanje in pregled strokovnjaka sta ključnega pomena za učinkovito delovanje ogrevalnega sistema. Poiščite strokovnjaka za ogrevalne sisteme, ki bo redno pregledal vaš sistem in opravil morebitna popravila. Redno vzdrževanje bo podaljšalo življenjsko dobo vašega ogrevalnega sistema in zmanjšalo stroške.

Vzdrževanje radiatorjev med kurilno sezono je za učinkovito delovanje ogrevalnega sistema in zmanjšanje stroškov ogrevanja prav tako pomembno kot pregled naprav pred in po kurilni sezoni. Sledite zgornjim nasvetom, da boste zagotovili učinkovito ogrevanje vašega doma in zmanjšali stroške ogrevanja.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNovost v ponudbi Ytong hiš – Xella gradbene storitve
Naslednji članekStari telefoni s katerimi lahko zelo dobro zaslužite (FOTO)

Urednica portala MojPrihranek.si

1 komentar

  1. Pozabili ste omeniti nasvet za prihranek porabe ogrevanja: Ko greste od doma za dve, ali več ur, dni, zaprite ventil radiatorja v prostoru, ki ga zapuščate. Ob ponovnem odprtju ventila radiatorja, se zrak v prostoru segreje v 10 minutah! Lp, KB

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.