Preglejte ogrevalne naprave in odzračite radiatorje

Radiator ob steni

Ko je zunanja temperatura v drugi polovici leta  zvečer ne preseže 12 stopinj Celzija, se prične kurilna sezona. Pred začetkom je treba opraviti pregled ogrevalnega sistema ter očistiti in odzračiti radiatorje.

Čiščenje radiatorjev

Topel zrak se iz radiatorjev dviga. Če je v njih ujet prah, je to škodljivo za naša dihala, saj se bo skupaj s toplim zrakom po vašem domu širil tudi ves ta prah. Radiatorje je najbolje čistiti približno enkrat na teden ali dva v ogrevalni sezoni, v preostalem delu leta pa lahko tudi na bolj poredko – toliko, da vas prah na njih ne moti.

Odpihnite ali posesajte

Pod radiator med čiščenjem nastavite staro brisačo ali polivinil, da boste ‘ulovili’ vso umazanijo. Uporabite sušilnik za lase ali mini kompresor in preprosto odpihnite prah skozi reže na tla. Tla posesajte in obrišite z vlažno krpo, da odstranite vse delčke prahu.

Lahko uporabite tudi sesalec v kombinaciji z najožjim podolgovatim nastavkom, da boste lahko segli globlje med reže. Natančno posesajte.

Z omelom

Učinkovito lahko prah odstranite tudi z uporabo pernatega omela ali pa uporabite posebno ščetko za čiščenje radiatorjev. Očistite tudi področje za radiatorjem.

Za to opravilo lahko izdelate tudi svoje ‘omelo’, in sicer s pomočjo tanjše letve ali palice od metle, nogavice in gobice.

Postopek:

Na palico navežite gobico, preko poveznite nogavico in tesno zavežite, da bo dobro pritrjena na palico. Z ‘omelom’ preprosto sezite za radiatorjem in odstranite prah, ki se je nabral med steno in radiatorjem.

>> PREVBERITE VEČ: Edinstveni način, kako očistiti radiatorje

Zunanji del radiatorja obrišite z univerzalnim čistilom za različne površine. Uporabite lahko tudi doma pripravljena čistilna sredstva ter dodate limonin sok, ki bo odišavil dom in dal občutek svežine.

Odzračite radiatorje

Pred ogrevalno sezono (in nato tudi večkrat med ogrevalno sezono) je treba radiatorje odzračiti.

To opravilo je nujno, še posebej, če slišite ropot v radiatorju oziroma če radiator, kljub temu, da ste do konca odprli ventil, ne greje ustrezno. Zrak v radiatorju namreč onemogoča, da bi topla voda stekla skozi celote radiator, zato se utegne zgoditi, da bo del radiatorja, če ga ne boste odzračili, ostal hladen.

Za odzračenje radiatorja potrebujete:

– odzračevalni ključek oziroma klešče ali ustrezen ključ pri starejših radiatorji;
– posodico, v katero boste ‘lovili’ vodo;
– brisačko.

Postopek:

Na nasprotni strani termostatske glave oziroma ventila boste na radiatorju videli odzračevalni ventil. Pritrdite odzračevalni ključek. Če zatiča ni, potem uporabite kar klešče ali ključ. Pod ventil postavite posodico in počasi obrnite zatič. Sprva boste slišali, kako bo iz ventila uhajal zrak. Kmalu bo pritekla še voda. Takoj, ko se to zgodi, zaprite ventil.

Pozor: Če boste preveč odtisnili ventil, se utegne zgoditi, da ga bo pritisk vode odnesel in bo črna voda v curku špricala po vaši steni in tleh.

Po tem, ko ste izpustili zrak, preverite, da je pritisk v redu. Če ste izpustili preveč zraka, bo treba v ogrevalni sistem dodati vodo, kar lahko povsem preprosto storite, če imate svoj lasten ogrevalni sistem, v večstanovanjskem objektu pa o tem obvestite hišnika oziroma osebo, ki ima dostop, da preveri tlak.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekRevolucija v decentralnem prezračevanju:  LUNOS i-Vent
Naslednji članekNovi spletni sledilnik, ki razkriva, kako močno onesnaženje povzroča letalski promet
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.