Kako izbrati pravi kamin?

Vgradni kamin na drva
Vgradni kamin na drva

Izbira kamina je pomemben korak pri ogrevanju našega doma in hkrati estetski podobi domovanja. Prav zaradi tega pa moramo biti pred nakupom prepričani v našo odločitev, da ne bi kasneje prišlo do pomislekov, ali je bila naša izbira prava. S širitvijo ponudbe in tržišča kaminov je ta odločitev vedno težja in točno iz tega razloga smo se odločili, da pripravimo seznam nasvetov pri nakupu in izbiri novega kamina.

Razdelitev kaminov na vrste

Da bi kar najlažje opisali vrste kaminov, smo jih razdelili v več pogledov. Razdelili smo jih glede na postavitev, vrsto kurjave in način ogrevanja. Zdelo se nam je, da bo tako kar najlažje, saj so to hkrati tudi »najtežje« odločitve.

Postavitev kamina

Vgradni kamini so za mnoge veliko bolj estetski, romantični in čarobni, če se izrazimo bolj pesniško. Zahtevajo več prostora, njihova cena pa je odvisna od tega, kdaj ga boste vgradili. Če bo to med gradnjo domovanja in je v vašem proračunu in načrtu, potem bo cena nižja. Če pa se za nakup odločate po zaključenih delih v domu, bo cena višja. Nekoliko težje je tudi čiščenje, odsvetovali pa bi tudi nakup vgradnega kamina za majhne prostore, saj kot rečeno zahtevajo nekoliko več prostora.

Kaminske peči imajo to prednost, da so bolj enostavne za postavitev (montiranje in demontiranje) in se zanjo lahko odločite kadarkoli v procesu gradnje. Tu mislimo predvsem na postavitev po več letih od končanega opremljanja domovanja. Veliko lažje jo je popravljati, servisirati in vzdrževati. Omogočajo gretje iz vseh strani, a obenem imajo kljub napredkom slabšo toplotno akumulacijo.

Kaminska peč na drva
Kamin na drva

Vrsta kuriva

Drva so edino kurivo, ki od kamina ne zahteva električne povezave. Vsekakor je to prednost med izpadom elektrike, hkrati pa zahteva od nas več pozornosti z nalaganjem drv (sekanje, prinašanje drv …). Prednost je tudi videz čarobnosti, slabost pa odhod od doma, saj ne bo nikogar, ki bi nalagal na kamin.

Peleti so pametna alternativa drvom, ki pričarajo tisto želeno čarobnost in imajo nekaj drugih prednosti. Največja je ta, da ogrevajo tudi, ko nas ni doma, saj jih je možno programirati na pravočasno ogrevanje. In prav tu tiči slabost, ki je nujna povezava z elektriko. Neke cenovne razlike z drvi pa ni.

Kombinacija drv in peletov je ena izmed možnosti, ki že sama pove dovolj o sebi.

Kamin na pelete
Kamin na pelete

Plinski kamini so eden izmed najcenejših virov ogrevanja, ki so največkrat prav vgradni. So eni izmed bolj modernih, zato lahko izbiramo imitacije ognja, lesa in še česa. Vse to lahko upravljamo preko mobilne aplikacije (nastavitev vžiga, višine plamena, temperature …).

Bioetanolski kamini delujejo na zelo podoben princip kot plin, le da tekočino zlijemo v posodo za gorenje. Ta izhlapi v zrak in to je to. So estetski in vsestranski, saj jih lahko namestimo, kamor koli želimo.

Električni kamini so veliko bolj le dekoracija, ki tudi ogreva. Od nas ne zahtevajo nobenega čiščenja razen občasen obris z brisačko.

Vodni kamini predstavljajo del centralnega ogrevanja in so njen podaljšek. Najlažje bi si bilo to predstavljati, da je v dnevni sobi namesto radiatorja kamin. Tudi ti lahko pridejo z možnostmi imitacije ognja in plamena.

Viseči kamini predstavljajo novi trend kaminov, ki visi iz stropa in je za nekatere najlepši, najbolj estetski in prostoru prijazen kamin. Za druge pa nima tistega klasičnega videza.

Način ogrevanja

Akumulacijski kamini v sebi kopičijo toploto kurišča, nato pa jo enakomerno spuščajo v prostor. S tem močno podaljšajo čas ogrevanja, nekateri tudi za cel dan. Največkrat se uporabljajo v kombinaciji s sevalnimi ali akumulacijskimi ploščami. Te uporabimo za obzidavo peči oziroma kamina.

Termo kamini so kamini, ki jim pravimo tudi toplovodni kamini. Tako nam že samo ime pove, da za toploto potrebujejo vodo in so podaljšek centralnega ogrevanja.

Toplozračni kamini so v uporabi, ko govorimo o ogrevanju celotne hiše oziroma glavnih prostorov. To ogrevanje poteka na principu naravnega kroženja zraka ali pa s pomočjo ventilatorja, čemur rečemo prisilno kroženje.

Viseči kamin
Viseči kamin

Nasveti pri nakupovanju

Čeprav je izbira popolnoma vaša in se je najboljše posvetovati s strokovnjakom, vam ponujamo nekaj nasvetov. Ti vam bodo pomagali pri izbiri, med nakupom in v pogovoru s strokovnjakom oziroma prodajalcem.

  • Namembnost kamina: Ali bo kamin primarni vir ogrevanja ali bo le estetski dodatek k vašemu domu, ki bo oddajal nekaj toplote?
  • Prostor kurjenja: Redki so primeri, ko je kamin uporabljen za gretje več prostorov hkrati. Največkrat je uporabljen za dnevno sobo ali morda spalnico.
  • Čas kurjenja: Večina kaminov zdaj ponuja programirano gretje, ki začne ogrevati, ko se bližate domu. Če pa vam ni problem ob prihodu v mrzel dom še zakuriti, potem ni težav.
  • Dodatki za kamin: Razmislite o dodatkih za kamin, kot so košara za drva, metlica, sesalec, zaščita pred iskrami, vedro za pepel in podobno. Hitro lahko znesek naraste do polovice zneska samega kamina.

Cena kamina

Tu je veliko odvisno od velikosti kamina, vrste kamina, ponujenih funkcij in še česa. Vseeno pa se neke povprečne cene gibajo vse od 100 € naprej. Naj vas ne preseneti tudi kamin za več tisoč evrov. Vsekakor pa preglejte tudi trg rabljenih kaminov in se posvetujte s strokovnjakom, saj vam bo ta znal svetovati pri nakupu rabljene zadeve. Kot smo povedali na začetku, bo vgradni kamin cenejši med gradnjo kot po njej.

  • Bioetanolski kamin: 300 € in več
  • Električni kamin: 700 € in več
  • Plinski kamin: 800 € in več
  • Peletni kamin: 600 € in več
  • Kamin na drva: 150 € in več
  • Toplozračni kamin: 1500 € in več

To so le ocene in povprečne cene, ki pa se lahko iz dneva v dan spremenijo. V nakup ne pojdite z mislijo, da boste za čim manj dobili odlično kakovost. Rajši namenite nekaj več denarja in pametno razmislite pred nakupom.

Izbira kamina

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekKako tople morajo biti sobe za dojenčka
Naslednji članekOd 1.1.2021 dovoljene le še skoraj nič-energijske stavbe, subvencije pa …
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.