Od 1.1.2021 dovoljene le še skoraj nič-energijske stavbe, subvencije pa …

skoraj nič-energijska hiša

Državni zbor RS je konec oktobra sprejel Zakon o učinkoviti rabi energije (ZURE) (Ur. l. RS, št. 158/20), ki je stopil v veljavo v sredini novembra. Novi zakon uvaja številne spremembe. Prva in najpomembnejša, je, da bodo od 1. januarja 2021 morale biti vse nove stavbe, za katere vloge za izdajo gradbenega dovoljenja se podajajo po tem datumu, skoraj nič-energijske (sNES).

Subvencije Eko sklada

Z začetkom januarja je Eko sklad sporočil, da je “javni poziv 73SUB-sNESOB19 Nepovratne finančne spodbude občanom za skoraj nič-energijske stavbe zaprt”. Zaenkrat torej za subvencijo ne morete več zaprositi. Mojca Vendramin, direktorica Eko sklada, je za Zurnal24 pojasnila, da se je “zdajšnji razpis iztekel, ker so bila izčrpana vsa razpoložljiva sredstva.”. Kot še dodaja, “novega ne morejo objaviti takoj, s čimer bi neprekinjeno lahko subvencionirali energijsko varčno gradnjo.” Kot je še pojasnila, je nov poziv vezan na sredstva podnebnega sklada. Za to pa je treba sprejeti poslovni in finančni načrt Eko sklada, ki je v pripravi.

Nov razpis marca?

Novogradnje in starejše hiše, ki jih želijo lastniki energijsko prenoviti, bodo morale ustrezati vsem zahtevam glede energijskih lastnosti. Nov razpis in s tem nove spodbude naj bi bile po poročanju prej omenjenega medija na voljo od marca. Obdobje brez subvencij pa bo težavno za vse tiste, ki gradnjo novih skoraj nič-energijskih hiš načrtujejo v tem vmesnem obdobju. Investitor, ki želi pridobiti subvencijo, je do sedaj moral vlogo z vso zahtevano dokumentacijo na Eko sklad vložiti pred začetkom del. Vsi, ki torej gradnjo načrtujejo zdaj in si želijo spodbude, bodo morali začetek gradnje očitno prestaviti na čas, ko bo znova objavljen nov javni poziv in vloga oddana. Pred marcem torej ne bo šlo.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako izbrati pravi kamin?
Naslednji članekPrva elipsasta stavba v Ljubljani bo RB Elipse
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.